Navracsics kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos lehet

Navracsics Tibor magyar uniós biztosjelölt számára a kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai területet és a sportügyeket szánja Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság megválasztott elnöke ezt szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén jelentette be.

Navracsics Tibor tárcája kis mértékben módosul: megmarad benne a kulturális, oktatási, valamint ifjúságpolitikai terület, de az uniós polgárság felelősségi területe átkerül a görög belügyi EU-biztosjelölthöz, a néppárti Dimitrisz Avramopuloszhoz, ugyanakkor Navracsics Tibor lesz felelős a sportügyekért - mondta Jean-Claude Juncker.

A változtatás oka az, hogy az EP illetékes szakbizottsági képviselői Navracsics meghallgatása, majd a neki írásban feltett pótkérdések szintén írásbeli megválaszolása után - 15 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett - úgy foglaltak állást, hogy a magyar jelölt alkalmas EU-biztosnak, ám a konkrétan előterjesztett portfólióra való alkalmasságot illetően már 14-en Navracsics ellen szavaztak, 12-en mellette, és 1 képviselő tartózkodott.

Juncker a bejelentéssel egyidejűleg bizalmáról biztosította Navracsics Tibort, aki - mint mondta - nagyszerűen teljesített a parlamenti szakbizottsági meghallgatásán, és "erős európai elkötelezettséget mutatott", ami alkalmassá teszi őt az EU-biztosi tisztség ellátására.

Az egyes portfóliók felelősségi területeit illetően három további kisebb módosítás is történt. Egyfelől a fenntartható növekedés ügye Miguel Arias Canete spanyol biztos éghajlat- és energiapolitikai portfóliójából átkerül Frans Timmermans holland első alelnök felelősségi területei közé. Másodsorban az űrkutatás, amely eredetileg a közlekedéssel közös portfólióban szerepelt, átkerül a belső piaci és ipari kérdésekkel foglalkozó portfólióba - vagyis a pótlólag jelölt szlovén Violeta Bulctól a lengyel Elzbieta Bienkowska illetékességébe. A harmadik változtatás, hogy a gyógyszerekkel és gyógyászati termékekkel kapcsolatos felelősségi terület a Bienkowskának szánt ipari portfólióból átkerül az egészségügyibe, amelyet a litván Vytenis Andriukaitis felügyelhet.

Guy Verhofstadt, az EP elsőként reagáló liberális frakciójának vezetője - a Juncker-beszéd elhangzása közben az újságírók számára kiosztott állásfoglalásában - úgy vélekedett, hogy a magyar jelölttel kapcsolatos döntés "nem oldja meg teljesen a problémát". Verhofstadt azt várja Junckertől, hogy rendelje Navracsics Tibort egy olyan bizottsági alelnök illetékessége alá, aki "hitelesen bizonyított a polgári szabadságjogok terén".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.