Navracsics: az EU képes túljutni a jelenlegi válságon

Lehet gazdasági visszaesés, lehetnek viták az európai identitással kapcsolatban, de az európai kultúra, identitás és az integráció képes túljutni e nehézségeken – mondta Navracsics Tibor, Magyarország EU-biztosa csütörtökön Budapesten.
A Magyar Tudományos Akadémián a Reframing Europe's Future – Challenges and failures of the European construction című tanulmánykötet bemutatóján az uniós biztos kiemelte: az elmúlt hét-nyolc évben vita folyt arról, hogy az EU valóban válságot él-e át, vagy egy új korszak kezdetét éljük most. Ez a kérdés azért jelentős, mert ha válságról van szó, akkor egy olyan korszakról beszélünk, amely véges, vagyis a válságot lehet kezelni, meg lehet oldani – magyarázta. Hozzátette: általában a válság gazdasági szempontjairól beszélnek leginkább, mert ez a legnehezebb és legdrámaibb oldala a problémának. 

Navracsics Tibor azt mondta: mások szerint viszont egy új korszak kezdete tapasztalható, amikor más kontinensek és régiók jelentősége megnövekedhet, a világgazdaság figyelme Európa felől más régiókra irányulhat. Tehát két kérdés adódik: valóban a gazdaság-e a válság legdrámaibb oldala, és ténylegesen új korszak kezdődik-e most Európában – mondta.

Az első kérdéssel kapcsolatban a biztos úgy vélte, a gazdasági elemek mellett nem lehet elkerülni az európai identitással kapcsolatos vitákat sem, a gondolkodást arról, hogy miből áll ez az identitás, és mit jelent Európa mint a közösségek közössége.

A második kérdést illetően közölte: lehet gazdasági visszaesés, lehetnek viták az európai identitás körül, de nem egy új Európára van szükség. Elegendő, ha átformáljuk a jelenlegi Európa jövőjét, mert az európai kultúra, identitás és az integráció képes túljutni a jelenlegi nehézségeken – mondta Navracsics Tibor a kőszegi Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete által szervezett eseményen.

Az Európa jövőjével foglalkozó tanulmánykötetet Jody Jensen és Miszlivetz Ferenc szerkesztette, szerzői között van még Hankiss Elemér, Stuart Holland, Palánkai Tibor és Schöpflin György is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.