Navracsics a könnyített pályán

Az Európai Bizottság leendő kulturális és oktatási biztosát fideszes képviselőkkel feltöltött bizottság várja az október elsejei meghallgatáson.
Részben könnyített pályára készülhet európai parlamenti meghallgatásán Navracsics Tibor EU-biztosjelölt, volt külügyminiszter október elsején, Brüsszelben. A kulturális és oktatási biztosnak jelölt fideszes politikust – a súlytalanabbnak ítélt tárca és a frakcióelnökök döntése nyomán – egyedül az EP kulturális–oktatási bizottsága hallgatja meg. Ennek a testületnek azonban egyik alelnökét a Fidesz delegálta, és a tagok közt is további két fideszes szerepel. Magyar baloldali politikus viszont egy sincs a bizottsági tagok között.

Ettől függetlenül várható, hogy politikus kellemetlen kérdésekkel szembesül, a személyét illető általános tiltakozás a liberális frakció múlt heti közmeghallgatásán is megmutatkozott. Legutóbb Barbara Spinelli baloldali olasz képviselő írt nyílt levelet Navracsics visszahívását szorgalmazva.

Kínos helyzetbe hozhatja Navracsicsot viszont egy írásbeli kérdés, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtott be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus a jelenlegi oktatási EU-biztostól kér tájékoztatást a demokratikus alapértékek érvényesítéséről. Arra vár például érdemi választ: összeegyeztethető-e az európai értékvállalással, hogy politikai alapon kinevezett kancellárokkal korlátozzák a felsőoktatási intézmények autonómiáját, illetve, hogy a közoktatási intézmények vezetőit sokszor a szülők és tantestületek tiltakozása ellenére nevezik ki a kormányzati fenntartók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.