Navalnijnak adtak igazat Strasbourgban

Elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága Oroszországot, mert úgy találta, hogy egy gazdasági visszaélés gyanújával indított perben, az úgynevezett Kirovlesz-ügyben nem garantálták az igazságos bírósági eljáráshoz való jogot az ismert ellenzéki vezetőnek, Alekszej Navalnijnak és vádlott-társának, Pjotr Oficerovnak. Ezért a két panaszosnak 8000-8000 eurós kártérítést ítélt meg, és arra is kötelezte a hatóságokat, hogy térítsék meg az összesen 70 ezer eurót kitevő perköltségeket. A határozat szerint ugyanakkor nem lehet politikai indíttatásúnak minősíteni az ügyet, noha komoly kételyek merülnek fel az eljárás megindításának okaival kapcsolatban,

Navalnij a blogjában azt írta, hogy a legfelsőbb bíróságnak most kötelessége érvényteleníteni a döntést, amellyel az ellenzéki politikust öt, társát pedig négy év előbb letöltendő, majd felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és fél-fél millió rubelre meg is bírságolták őket. A Newsru.com moszkvai hírportál viszont emlékeztet arra, hogy egy tavaly decemberben életbe lépett törvény értelmében az orosz alkotmánybíróság elutasíthatja a strasbourgi testület ítéletét, ha úgy értékeli, hogy az ellentétes az orosz alaptörvénnyel.

A Kirovlesz-ügy még 2009-re nyúlik vissza, az ítélet pedig 2013-ban született. A vád szerint Navalnij a kirovi terület kormányzójának tanácsadójaként arra kényszerítette a Kirovlesz területi erdőgazdaság igazgatóját, hogy a cégnek hátrányos üzletet kössön egy másik társasággal, amelynek élén másik elítélt, Oficerov állt. A védelem arra épült, hogy az ügyletben nem volt kényszerítés, és valójában semmi olyan nem történt, ami nem fér bele a normális üzleti tevékenységbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.