Navalnij folytathatja a kampányt

Úgy döntött a moszkvai választási bizottság: az ellenzéki politikus a szabálysértések ellenére ringbe szállhat a főpolgármesterségért.

A parlamenten kívüli ellenzék egyik legerősebb jelöltje ellen az utóbbi napokban számos feljelentés érkezett a választási bizottsághoz. Attól lehetett tartani, hogy a testület megvonja tőle a választáson való részvétel jogát. - Alekszej Navalnij még fiatal, tapasztalatlan jelölt, aki először vesz részt választáson. Meggyőződésünk, hogy a jelölt tanul a hibáiból és nem engedi meg, hogy kampánystábjának tagjai megsértsék a törvényt - indokolta döntését a bizottság. A testület ugyanakkor szóbeli figyelmeztetésben részesítette Navalnijt, mert támogatói úgymond törvénytelen propaganda anyagokat terjesztettek.

Alekszej Navalnij
Navalnij egyelőre szabad

A korrupcióellenes küzdelméről és Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legkeményebb ellenfeleként ismert ügyvéd-blogger a Twitter internetes közösségi oldalon botrányosnak nevezte a választási bizottságtól kapott figyelmeztetést. A politikust korábban azzal is megvádolták, hogy törvénybe ütköző módon külföldi pénzügyi támogatást fogadott el kampányához. Navalnij szerint az ellene irányuló feljelentések sora azt bizonyítja, a hatalom megijedt az ő növekvő népszerűségétől. Az utóbbi két hétben a politikust parlamenti ellenzéki pártok színeiben indult versenytársai sorra jelentették fel különböző vélt vagy valós szabálysértések miatt. Szergej Szobjanyin, a moszkvai főpolgármesteri poszt legnagyobb esélyese, a Kreml jelöltje azonban csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy egyetlen jelöltet sem lenne szabad kizárni a választásból.

A VCIOM közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint Navalnijnak esélye van arra, hogy a második legtöbb szavazatot nyerje el a voksoláson: 13 százalékot érhet el Szergej Szobjanyin 67 százalékával szemben. Az ellenzéki politikust július 18-án jogvédők szerint mesterségesen kreált sikkasztási ügyben 5 év börtönre ítélte egy vidéki bíróság, ahol először őrizetbe vették, majd az ügyészség közbenjárására szabadon engedték. A másodfokú bírósági tárgyalás időpontját még nem hirdették ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.