Nauru is elismerte Abháziát

Diplomácia kapcsolatot létesített egymással a Grúziáról levált Abházia és a parányi csendes-óceáni sziget, Nauru. A mindössze 21,3 négyzetkilométernyi országgal négyre nőtt azoknak az államoknak a száma, amelyek elismerik a szakadár grúz köztársaságot.

 Kieren Keke naurui külügyminiszter kedden Szuhumiban írta alá a diplomáciai kapcsolatokról szóló megállapodást.

A Grúziától a 90-es évek elején háborúban elszakadt és azóta Moszkva támogatását élvező Abházia és Dél-Oszétia tavaly augusztusban nyilvánította ki a függetlenségét, miután a tbiliszi vezetés újabb kísérletet tett a két régió fegyveres erővel történő visszafoglalására, de hadserege megsemmisítő vereséget szenvedett a két szakadár régió védelmében beavatkozó orosz haderőktől. A két terület államiságát azóta Oroszországon kívül Nicaragua és Venezuela ismerte el. A világ államainak a zöme azonban továbbra is Grúziához tartozónak tekinti a két törpeköztársaságot.

Moszkva törekvése, hogy a két területnek minél szélesebb nemzetközi elismertséget szerezzen. A Kommerszant című moszkvai napilap hétfői számában azt írta, hogy Nauru orosz gazdasági segélyért cserében ismeri el a két dél-kaukázusi régió államiságát.

Nauru egy alig 21,3 négyzetkilométer területű sziget a Csendes-óceán közepén (Pápua Új-Guineától keletre). Lakosainak száma mindössze 14 ezer. Függetlenségét 1968-ban nyerte el, majd 1999-ben vették fel az ENSZ-be. Abháziát jelenleg négy ország ismeri el, de a hírek szerint a fehérorosz és az ecuadori parlament is foglalkozik függetlenségének az elismerésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.