NATO-hajók szállíthatják vissza a menekülteket

Sikerült megnyerni Görögországot ahhoz a német-török kezdeményezéshez, hogy a NATO közreműködésével lépjenek fel az embercsempészek ellen az Égei-tengeren, a görög-török uniós külső határ térségében. Az immár német-török-görög terv szerint az EU-ba igyekvő menekülteket a NATO hajói visszaszállítják Törökországba – jelentette csütörtökön több német lap német kormányzati forrásokra hivatkozva.

A beszámolók szerint Németország, Törökország és Görögország közösen fordul a NATO-hoz támogatásért az embercsempészek elleni küzdelemhez. A három NATO-tagállam szerda este juttatta el a kérelmet tartalmazó dokumentumot a társállamok védelmi minisztereinek, és az ügyet már csütörtökön napirendre veszik a tárcavezetők brüsszeli tanácskozásán.

Az elképzelés szerint NATO-hajók járőröznek majd a görög-török tengeri határ térségében – ahol a legtöbb menekült átkel az EU-ba az első számú tranzitországból, Törökországból –, és a terület ellenőrzése során feltárt adataikat megosztják a görög és a török hatóságokkal, amelyek így hatékonyabban léphetnek fel az embercsempész szervezetekkel szemben.

Amennyiben a NATO-hajók bajba került menekültekre találnak a tengeren, kimentik, majd visszaszállítják őket Törökországba.
A források szerint a tervnek ebben a pontjában meglepően könnyen sikerült megállapodni.

A küldetéshez a NATO 2. számú állandó haditengerészeti csoportját (SNMG2) kellene mozgósítani, amely egyébként is a Földközi-tengeren hajózik. A kötelék zászlóshajója a Bonn nevű német ellátóhajó.

Az évtizedes görög-török határvitákra tekintettel a küldetésben részt vevő görög hajók csak görög felségvizeken, török hajók pedig török felségvizeken hajóznának a megállapodás szerint.
Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhet a NATO-misszió.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.