NATO-csatlakozását félti Albánia a szlovén-horvát határvita miatt

Albánia attól tart, hogy a szlovén-horvát határvita miatt veszélybe kerülhet áprilisra tervezett NATO-csatlakozása. A két nyugat-balkáni országnak az észak-atlanti szövetség áprilisi csúcsáig kellene rendeznie az évek óta húzódó konfliktust.

Albánia attól tart, hogy a szlovén-horvát határvita miatt veszélybe kerülhet áprilisra tervezett NATO-csatlakozása. Erről a helyi média számolt be hétfőn a parlament külügyi bizottságának elnökére, Prec Zogajra hivatkozva. „Nagy aggodalommal figyeljük a szlovéniai fejleményeket" - idézték Zogajt.

Albánia és Horvátország 2008 áprilisában közösen kapott  meghívást a csatlakozási tárgyalásokra, és a két országot a  következő NATO-csúcsértekezleten, április 3-án vennék fel  hivatalosan az észak-atlanti szövetségbe. Szlovénia azonban területi  vitára hivatkozva akadályozza szomszédja, Horvátország  NATO-csatlakozását, ezért tart attól Albánia is, hogy nem lehet a  tervezett időpontban a szövetség tagja.

Szlovéniában az ellenzék aláírásgyűjtésbe kezdett, népszavazással akarja megakadályozni Horvátország NATO-belépését, és  ezzel megzavarhatja az észak-atlanti szövetség ütemtervét. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár múlt pénteken óva intette a szlovénokat attól, hogy a két ország határvitája miatt késleltessék Horvátország  NATO-tagságát.

Szlovénia és Horvátország húszegynéhány négyzetkilométer  hovatartozásáról vitázik. A terület túlnyomó része vízfelület, nevezetesen a Pirani-öböl, amelybe a Dragonja folyó, a két ország  határfolyója ömlik. Az öblöt a Ljubljana teljes egészében magának szeretnék, és ez esetben Szlovéniának lenne szabad kijárata a nyílt  tengerre. A horvátok szerint viszont az öböl felezővonalánál kell meghúzni a határt – így határa összeérne Olaszországéval, elzárva az utat a szlovén hajók elől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.