NATO-bázisokra utaznak a tálibok

A 2001ben elűzött rezsim lázadói egy héten belül másodszor támadnak a NATO valamelyik kiemelt afganisztáni támaszpontjára.

Támadást indítottak szombat este a tálib lázadók a NATO-erők legjelentősebb dél-afganisztáni támaszpontja ellen - közölte egy NATO-szóvivő. Helyi idő szerint este 8 óra körül kezdtek rakétákat lőni a kandahári légi bázisra, amelyet azt követően tüzérségi tűz alá vettek - mondta Amanda Peterseim. A szóvivő tájékoztatása szerint megsebesült több, a bázison szolgálatot teljesítő külföldi katona és civil alkalmazott.

Órákon keresztül fegyverropogás hangja hallatszott a támaszpont körül. A lázadók rakétagránátokkal és automata fegyverekkel támadtak, és megpróbálták észak felől megrohamozni a bázist, de a nemzetközi koalíció katonáinak sikerül feltartóztatni őket. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, de a kandahári térség a tálibok egyik fellegvára. A Kandahár város közelében fekvő bázison hatalmas katonai repülőtér működik.

A héten ez volt a második hasonló jellegű támadás. Szerdára virradóra tálib fegyveresek az Észak-Afganisztánban lévő bagrami támaszpont ellen indítottak támadást. A nyolc órán át tartó tűzharcban tíz támadó vesztette életét. Meghalt egy amerikai polgári személy is, aki éppen a támaszponton tartózkodott, valamint megsebesült kilenc katona.

A lázadók május elején hirdettek offenzívát az afgán kormányerők, illetve a külföldi csapatok ellen, válaszul a NATO tervezett hadműveletére kandahári erősségük ellen.

Francia és holland áldozatok

Ezzel párhuzamosan egy rögtönzött robbanószerkezet megölt egy francia és egy holland katonát, valamint egy afgán tolmácsot Afganisztán déli részén - jelentette be szombat este Nicolas Sarkozy francia elnök. Katonák járőrözés közben rábukkantak egy házi készítésű pokolgépre Uruzgán tartományban, és a helyszínre hívtak egy aknamentesítő csapatot, hogy hatástalanítsák a szerkezetet. Feltehetően a felfedezett robbanószerkezet közelében egy másik pokolgép is el volt rejtve, és az lépett működésbe, amikor az aknamentesítők munkához láttak volna.

A robbanásban négy holland katona megsebesült, közülük ketten súlyosan - közölték a hágai katonai hatóságok. 2001 vége óta 42 francia katona halt meg Afganisztánban. Az ázsiai országban 2006 óta szolgálatot teljesítő holland haderő eddig 24 katonáját vesztette el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.