Nastase a hargitai magyarok mellé telepítené a cigányokat

Romániai magyar körökben felháborodást váltottak ki Ilie Nastase volt román teniszcsillag múlt heti kijelentései, amelyek szerint ha ő lenne az államfő, a magyarok által többségben lakott Hargita megyébe költöztetné a cigányokat, hogy megváltoztassa a térség etnikai arányait.

Az erdélyi Krónika szerint rasszistának és antiszociálisnak nevezte az egykori teniszcsillagnak a ProSport című napilapban megjelent kijelentéseit Kelemen Ferenc, a Magyar Polgári Párt (MPP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke. Kelemen szerint Nastase nem tett jó szolgálatot Romániának sem, amikor kijelentette: teljes mértékben támogatja Nicolas Sarkozy francia elnök döntését a romániai cigányok kitoloncolásával kapcsolatban. Nagyon meglepődtem Nastase kijelentésein, – akit sportolóként nagyon sokan tisztelnek a Székelyföldön is –, de határozottan elítélem az egykori teniszező számomra megmagyarázhatatlan nyilatkozatait. Magatartása már csak azért is meglepő, mert köztudott, hogy a francia állam cigányok kitoloncolásával kapcsolatos döntéseit az unió valamennyi tagállama elítélte" – nyilatkozta az MPP marosvásárhelyi elnöke.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanácsnak - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő - elnöke a hétvégén közleményben ítélte el Ilie Nastase kijelentéseit. Arra kérjük, ne gerjessze az országon belüli feszültségeket olyan kijelentésekkel, hogy a Franciaországból kitelepített romániai romákkal kellene megváltoztatni a székelyföldi, Hargita megyei etnikai viszonyokat. Amit Nastase e témában kijelentett, az nem egyéb, mint az etnikai viszonyok erőszakos módon történő megváltoztatására történő felbujtás – olvasható a Borboly által aláírt közleményben.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a Mediafax hírügynökség érdeklődésére közölte: a vizsgálat során arra keresik a választ, hogy Nastase kijelentései kimerítik-e a rasszista uszítás fogalmát, továbbá azt vizsgálják, hogy az egykori sportoló kijelentései a roma közösség méltóságának megsértését vagy ellenséges, megfélemlítő, leminősítő, megalázó, támadó légkör kialakítását célozzák-e. Ha a tanács vétkesnek találja a volt élsportolót, pénzbírságra számíthat.

Nastase ugyanakkor az Adevarul napilapnak azzal magyarázta kijelentéseit, hogy Tőkés László EP-alelnöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének szélsőséges nyilatkozatai idegesítették fel. Akkor hogy is van ez, a magyarok mondhatnak akármit, mi pedig fogjuk be a szánkat? – fakadt ki a volt sportsztár.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentátora emlékeztet: Ilie Nastase bő harminc évvel ezelőtt nemes egyszerűséggel azt mondta teniszező (vetély)társának, Jimmy Connorsnak: dirty jew, azaz koszos zsidó. Ha államfő lennék, Hargita megyébe telepíteném a cigányokat – licitált rá a napokban saját magára ugyanaz az Ilie Nastase, aki hirtelen szükségét érezte a romakérdés megoldásának - írja a kommentátor. Azt hihetné az ember - fejti ki a szerző -, hogy a világot járt, különféle nációk fiait közelebbről is megismerő sportolót áthatja a fair-play szelleme, főleg olyan sportágban, mint a tenisz, amelyet az ötvenes-hatvanas években még az úriemberek sportjának tartottak. Csakhogy manapság kihalóban van a sportszerűség. Ilie Nastase bejárta ugyan a világot, mégsem lett belőle világpolgár, de még européer sem - teszi hozzá. Nastase egyszerre két legyet ütne egy csapásra: egyrészt elszigetelné a cigányokat a románok által lakott területektől, másrészt felhígíttatná, távlatilag pedig beolvasztatná a jóval szaporább roma közösségbe a székelyföldi magyarokat, megtalálva ezzel a magyarkérdés végső megoldását is - írja az ÚMSZ cikkének szerzője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.