Diplomácia Napsütéssel és Édeskével

Magas szintű kormánydelegáció fogadta a szigetország tizenhét év óta első pandáit a skót főváros, Edinburgh repülőterén.

Óriási lökést adhat a skóciai turizmusnak a vasárnap délben a FedEx „Panda Express” feliratot viselő különgépével Edinburghba érkezett panda páros, Tian Tian és Jang Guang, azaz Édeske és Napsütés. A két óriáspanda kilencórás repülőút után landolt a meglehetősen hideg Skóciában, ahol attól tartottak, a reggeli enyhe hóesés késlelteti a nagy izgalommal várt emlősök földet érését.

Édeske és Napsütés méltó fogadtatásban részesült a repülőtéren Nicola Sturgeon, a skót autonóm kormányfő helyettese és az edinburghi főpolgármester részéről, majd elindult új szálláshelye felé. Az állatkert vezetése bízik abban, hogy ötéves erőfeszítése a pandák kikölcsönzésére nem vall ugyanúgy kudarcot, mint a London Zoo 1994-ben feladott próbálkozása Ming Minggel, a Berlinből választott párját, Bao Baót elutasító hímmel. A skótok ezúttal nem takarékoskodtak, a legalább tíz évre meghívott pandákat egy negyedmillió fontért berendezett luxus-állatház várta, három barlanggal, két úszómedencével, hálószobával és edzőteremmel. A Skót Királyi Zoológiai Társaságnak évi mintegy egymillió fontjába kerül a két óriáspanda, melyből 640 ezer fontot fizet a kínai kormánynak a kölcsönbe adás privilégiumáért. További mintegy 70 ezer fontot kóstál Édeske és Napsütés táplálása, annak ellenére, hogy – a The Sunday Times tudósítása szerint – igényeik meglehetősen egyoldalúak. Az óriáspandák diétája egyoldalú, naponta mintegy 12-43 kilogramm bambusznádat vesznek magukhoz, ezenkívül csak néhány növényt és minimális húst fogyasztanak, apró rágcsálók formájában.

Az edinburghi állatkert nagy reményeket fűz Édeske és Napsütés egymás iránti szexuális vonzalmához, és elhálásukhoz külön „szerelmi alagutat” rendezett be. A 114 kilogrammot nyomó Jang Guang az átlagos hím pandáknál férfiasabb jelenség, már korábban is bizonyított, és a megtermékenyítéshez a legjobb korban van. A nőstény pandák érdeklődése általában minimális, legfeljebb egy évben egyszer vehetők le a lábukról. Szakértők szerint a legnagyobb vívmány nem egy újszülött panda, hanem az az eddig meg nem valósult bravúr lenne, ha a fogságban tartott pandákat vissza lehetne terelni természetes környezetükbe. A vadon élő óriáspandák folyamatosan csökkenő számát jelenleg mintegy ezerhatszázra becsülik.

A látogatók érdeklődése máris élénk az új pandák iránt, az állatkert egy napon belül 1500 belépőjegyet adott el.

Tian Tian, a female giant panda looks out of her container as it is unloaded off an aircraft at Edinburgh airport in Scotland December 4, 2011. A pair of pampered giant pandas arrived in Scotland on Sunday to a reception of cheering and flag-waving c
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.