Napolitano utódjára hagyta a kormányalakítást

Giorgio Napolitano államfő nyolc-tíz napot adott az általa kiválasztott „bölcseknek” az olasz belpolitikai patthelyzet megoldására, ami azt jelenti, hogy valójában már az április közepén megválasztandó új köztársasági elnökre hárul majd a római kormányalakítás feladata.

Pierluigi Bersani a kormányalakítással kudarcot vallott balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a februári választást parlamenti többség nélkül megnyerő balközép továbbra is készen áll a kormányalakításra. Bersani arra kérte a pártokat, mindenekelőtt az 5 Csillag Mozgalmat (M5S), hogy vizsgálják meg jobban a PD által kidolgozott 8 pontos kormányprogramot. Bersani ismételten nemet mondott a jobbközép Szabadság Népével (PdL) való nagykoalícióra, mely szerinte „rossz válasz lenne a változást váró Itáliának”. Elutasította, s „katasztrófálisnak” minősítette az előre hozott választásokat is.

„Bersani az urnák lezárása, vagyis 36 napja ugyanazt ismétli” - reagált Angelino Alfano PdL-főtitkár. Alfano ismét a PD és a PdL közötti koalíciót nevezte az egyetlen lehetséges belpolitikai megoldásnak. Hangoztatta, hogy a PD már „elvette” magának a szenátus és a képviselőház elnöki székét, „ha a PD mindent magának akar, akkor az olaszoknak ismét az urnákhoz kell járulniuk, akár már júniusban”.

A Napolitano által kinevezett „bölcsek” kedden kezdték meg munkájukat. A tíz tekintélyes jogász és politikus nem nyilatkozott a sajtónak az államfővel tartott első találkozóról. Helyettük az elnöki palota bocsátott ki közleményt, amely szerint a „bölcsek” 8-10 napot kaptak, hogy elvégezzék az államfő által szombaton rájuk bízott feladatot. „Nem fognak megoldást felmutatni, de kijelölik a sürgős teendőket” - fogalmazott a közlemény, hangsúlyozva, hogy a „bölcsek” felkérése nem jelenti a parlament megkerülését, hanem „kísérlet a kormányalakításhoz szükséges politikai megállapodás elősegítésére”.

Napolitano ezzel egy időben bocsánatot is kért, jogosnak nevezve az őt érő kritikákat azért, hogy a „bölcsek” közé egy nő sem került be.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy a „bölcseknek” adott időhatár éppen az új köztársasági elnök megválasztásával esik egybe. Az új római parlament április 15-én kezdi meg a szavazást Napolitano utódjáról, aki egy hónappal később kezdheti meg munkáját. Mandátuma utolsó heteiben a távozó Napolitano már utódjára hagyja a kormányalakítás nehéz feladatát.

Napolitanónak ezzel a lépésével a kormányalakításról az új államfő megválasztására helyeződött át a figyelem. A Corriere della Sera című, napilap értesülései szerint a Demokrata Párt Romano Prodi volt kétszeres kormányfőt jelöli. Prodira a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe már többször nemet mondott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.