Napokon belül megkezdődhet a tényleges tűzszünet a Donyec-medencében

Petro Porosenko ukrán elnök megbízta a Donyec-medence helyzetének rendezésére létrejött háromoldalú kontaktcsoport kijevi küldötteit a frontvonal mentén létrehozandó 30 kilométeres ütközőövezet létrehozásáról megszületett megállapodás aláírásával.
A kontaktcsoport előző napi minszki találkozójáról tájékoztatva Porosenko szerdán a luhanszki megyei vezetéssel tartott aktívaértekezleten elmondta, hogy felhatalmazta a háromoldalú kontaktcsoport ukrajnai kormányzati képviselőit: haladéktalanul írják alá a megállapodást az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) és az orosz fél képviselőivel – jelentette internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A megállapodás harminc kilométeres ütközőövezet létrehozását irányozza elő a frontvonal mentén, valamint a még a térségben lévő tüzérségi eszközök, harckocsik, gránátvetők visszavonását – mondta az elnök.

Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy diplomáciai értesülések szerint az ukrán javaslatot kedden Minszkben az EBESZ is elfogadta. Néhány nap múlva megkezdődik valamennyi nehézfegyver kivonása az EBESZ felügyelete alatt – tette hozzá.

Petro Porosenko reményét fejezte ki, hogy ezzel megkezdődik a valódi tűzszünet, a nehézfegyverzet tényleges visszavonása, ami révén a továbbiakban megkezdődhet ezen területek Ukrajnába történő politikai és gazdasági visszaillesztése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.