Bányászok, gumilövedék: ezrek tüntetnek az új spanyol megszorítások ellen

Kedd este napokig tartó gyaloglás után több száz bányász érkezett Madridba, hogy tüntessen a kormány új megszorító intézkedései ellen. Mariano Rajoy miniszterelnök parlamenti bejelentése szerint azonnali hatállyal jön a három százalékos áfaemelés, az önkormányzatok költségvetéséből pedig három és félmilliárdot vágnak le.

Azonnali hatállyal 18-ról 21 százalékra emelik az áruforgalmi adót; felfüggesztik a közalkalmazottaknak járó karácsonyi bónuszok – a tizenharmadik havi fizetés – folyósítását; 30 százalékkal csökkentik az önkormányzatok költségvetését, 20 százalékkal pedig a pártok támogatását – szerepel többek között abban a gazdasági csomagban, amelyről Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök tett bejelentést szerdán a madridi parlament előtt. A 65 milliárdos, igen fájdalmas megszorításokra az Európai Unót által a spanyol bankoknak odavetett harmincmilliárdos segélycsomag fejében van szükség, és bár Brüsszelben üdvözölték is a kormányfői bejelentést, a spanyolok Madridban ezrével lepték el az utcákat tiltakozni az intézkedések ellen. A felháborodás akkora, hogy a kivezényelt rohamrendőröknek gumilövedékkel kellett megfékezniük néhány csoport tüntetőt. Az összecsapásokban 76-an sérültek meg.

A szervezők által várt huszonötezer ember között voltak bányászok is: ők Észak-Spanyolországból érkeztek, és június 22. óta több száz mérföldet tettek meg, hogy tiltakozzanak Kedd este értek Madridba, ahol több ezer szimpatizáns fogadta őket. Ekkora támogatásra elmondásuk szerint nem számítottak, de nagyon jó jelnek tartották. A bányászok felvonulása eléggé látványosra sikerült, lámpáikkal világítva meneteltek az éjszakában. Korábban az északnyugati Asturias és Leon tartományban véres összetűzések is kitörtek: a bányászok házi készítésű rakétákkal támadtak a biztonsági egységekre: „Bajtársam vére festi vörösre az ingemet” – volt az egyik mozgalmi daluk.

A bányászok elsősorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormány a széniparnak juttatott támogatást a tavalyi 301 millió euróról 111 millióra csökkentené. Ez szerintük harmincezer munkahelyet veszélyeztet, és válságba taszíthatja a szénipart. A spanyol kormány azzal érvel, hogy eddig aránytalanul támogatták azt az iparágat, amely viszonylag kicsi és alacsony profitot hoz. „Rajoy, a te jövőd a még a mi szenünknél is sötétebb” – hangzott szerdán erre a bányászok válasza.

A kormányfő a parlamentben egyébként úgy fogalmazott, az intézkedésék végrehajtását nem szabad halogatni, és beismerte, az áfaemelés homlokegyenest ellentétben áll azzal, amit még januárban hangoztatott úton útfélen, vagyis hogy a konzervatív kormány nem nyúl az áfához. „Azt mondtam, csökkenteni fogom az adókat, amihez képest most emelek rajtuk. De megváltoztak a körülmények, és nekem alkalmazkodnom kell hozzájuk” – mentegetőzött a kormányfő.

Az euróövezet pénzügyminiszterei kedden állapodtak meg abban, hogy még a hónap végéig harmincmilliárd eurót – a 100 milliárdos mentőcsomag első részét - elküldik a bajba jutott spanyol bankoknak, Spanyolországnak pedig 2014-ig egy év haladékot adnak, hogy lefaragja a költségvetési hiányt.

Bányászjárás Madridban szerdán. Harmincezer munkahely veszhet oda a megszorításokon
Thousands of miners and supporters march through the centre of Madrid in protest against government austerity measures July 11, 2012. Joined by supporters and trade unionists in the capital, the miners rallied noisily at the climax of a 44-day protest against a 60 percent cut in coal subsidies which they say will force mines to close and put many out of work. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT ENERGY TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.