Obama napi harminc halált is túlél

Barack Obama négyszer annyi halálos fenyegetést kap, mint elődje, George W. Bush. Az elnök biztonságára felügyelő titkosszolgálati ügynököknek túlórázniuk kell, ám ezért még pluszpénz sem üti a markukat.

Míg George W. Bush évente „csak" 3000 halálos fenyegetést kapott, addig Barack Obama januárban hivatalba lépett elnök négyszer ennyit, napi harmincat. A titkosszolgálatok a fenyegetések csak elenyészően kis részét hozzák nyilvánosságra. Bár többségük nem tűnik komolynak, a biztonságiaknak hivatalból mindent ki kell vizsgálniuk – ismerteti a Daily Telegraph Ronald Kessler amerikai tényfeltáró újságíró Az elnök titkosszolgálatában című könyvét.

USSS-ügynök és védence. Megoldják félpénzből
U.S. Secret Service agent watches as U.S. President Barack Obama speaks about education while visiting Macomb Community College in Michigan, July 14, 2009. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES POLITICS EDUCATION)

Kessler könyvéből érdekes részletek derülnek ki Obama beiktatásáról. Megtudhatjuk például, hogy a titkosszolgálatok (USSS) információ szerint a szomáliai al-Shabaab iszlamista terrorszervezet is támadást akart intézni a titkosszolgálati körökben a „Hitehagyott" kódnévre keresztelt elnök ellen, ezért a beiktatási szertartást több mint negyvenezer ügynök felügyelte, köztük 12 kifejezetten a mesterlövészek ellen kiképzett csoport. A titkosszolgálatok átvilágították a beiktatási beszéd környékén található épületek alkalmazottainak rokonait és a szállodák vendégeit is.

Ennek ellenére a pajzson hatalmas lyukak tátongtak. Egy százfős VIP-csoportnak csak egy fémdetektoros kapun kellet átsétálnia, hogy buszra szállva a dísztribünig jusson. Aránylag könnyedén elvegyülhetett volna közöttük az esetleges merénylő – jegyzi meg Kessler.

Beiktatása óta persze Obama két lányának és feleségének is titkosszolgálati védelem dukál. (A 11 éves Malia kódneve Sugárzás, nyolcéves húgáé, Sasháé Rózsabimbó, míg anyjukra, Michelle-re Reneszánsz néven utalnak.) Joe Biden alelnök gyermekeinek családját és édesanyját is védi az USSS.

A rengeteg fenyegetés miatt a a titkosszolgálatokra a korábbinál sokkal több munka hárul, ám a feladatok ellátására nem kapnak pénzt és nem bővíthetik a létszámot. Az ügynökök ezért túlórázni kénytelenek és kevesebb lövészeti gyakorlaton vesznek részt, miután Biden, amikor csak megengedheti, ingázik szűk pátriája, Delaware állam és Washington között. Az ügynökök persze lekiismeretesen kitöltik a kiképzési részvételt igazoló papírokat, akkor is, ha egyetlen órára sem mentek el.

– Feleannyi emberünk van, mint amennyire szükségünk lenne, de a létszámbővítési kérelmek mindegyre csak süket fülekre találnak – panaszolta Kessler az egyik titkosügynök. – A válasz mindig ez: Oldd meg. Amerikai titkosügynök vagy.

A teljes cikk a Globusz.net-en >>>>>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.