Naomi Campbell vallomást tett Hágában a "véres gyémántokról"

Két-három, koszos kavicsra emlékeztető apró tárgyat talált Naomi Campbell abban az erszényben, amelyet tizenhárom éve kapott egy éjjel Dél-Afrikában. Az ország akkori elnöke, Nelson Mandela jótékonysági vacsorája után kopogott be hotelszobájába két férfi, és adta át neki a tasakot, állította Hágában a brit szupermodell, aki a háborús bűnökkel vádolt líbiai exelnök, Charles Taylor tárgyalásán tanúskodott.

A modell elmondása szerint meg sem nézte, mit kapott, mivel azonnal visszaaludt. Arról sem volt fogalma, kitől kapta az ajándékot. – Folyton ajándékokat kapok – magyarázta, miért nem mutatott túl nagy érdeklődést az ajándék vagy küldője kiléte iránt. Azt állítja, nem is tudta hogy gyémántokról van szó, mivel „azt szoktam meg, hogy a gyémántok fényesek és kis dobozban vannak.”

A Sierra Leonéban a kilencvenes években elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság ügyésze szerint azonban a kövek csiszolatlan gyémántok voltak, amelyeket az akkori libériai elnök, Charles Taylor küldött a modellnek. Cambell „két-három kavicsa” szerintük véres gyémánt volt, azaz olyan kő, amelyet fegyveres konfliktusok finanszírozására használtak. A vád szerint a köveket Taylor a Sierra Leone-i Forradalmi Egyesült Front (RUF) gerillaszervezettől kapta, fizetségként az általa szerzett fegyverekért, amelyeket az ártatlan civilek meggyilkolásáról és megcsonkításáról hírhedt RUF az 1991–2002 között pusztító polgárháborúban vetett be.

A 2006-ban elfogott libériai exelnök a tárgyalás során mindvégig tagadta ezt. A vád Campbell vallomásával azt igyekszik bizonyítani, hogy hazudott, és igenis voltak a birtokában gyémántok.

A negyven éves szupermodellt nem volt könnyű rávenni, hogy vallomást tegyen. Sokáig tagadta, hogy bármit is kapott volna azon a bizonyos éjszakán, majd nem akart tanúskodni. A bíróság kénytelen volt beidézni; ha nem jelent volna meg, hétéves börtönre és pénzbüntetésre is számíthatott volna.

A dühkitöréseiről is ismert sztár nyugodt hangon tanúskodott, ám szavai szerint kényelmetlenül érezte magát. – Szörnyű kényelmetlen itt lennem. Szeretném, ha minél előbb végeznénk – mondta a bíróságon.  Az ügy kezd számára is kínossá válni, ugyanis a részletekben nem egyezik a vallomása a vacsorán jelenlévő két másik tanúéval. A kérdéses estélyen ott volt ügynöke, Carole White is. Az ő írásos vallomása szerint Campbell enyhe flörtbe keveredett a libériai elnökkel még vacsora előtt, étkezés közben pedig egymás mellett ültek. White azt állítja: hallotta, hogy a beszélgetés a gyémántok felé terelődik, és Taylor azt mondja a szupermodellnek, hogy neki fog ajándékozni néhány követ. White azt is állítja: ott volt, amikor kliense átvette a gyémántokat. Campbell mindezt – még az ültetés említett elrendezését is – tagadja.

A sztár számára tizenhárom év távlatából még a gyémántok számára is nehéz visszaemlékezni: Campbell szerinte két-három, White szerint hat kő volt az éjjel átadott erszényben. A szintén ott tartózkodó Mia Farrow színésznő pedig egyetlen, nagy gyémántra emlékszik.

Campbell megjelenése a tárgyalóteremben sosem látott médiafigyelmet irányított Taylor tárgyalására. A véres gyémántok ellen kampányoló civil szervezet, a Global Witness egyik munkatársa szerint sajnálatos, hogy ehhez egy szupermodell kellett, de annak örül, hogy újra az ügyükre figyel a világ.

Campbell állítólag nem tudta, hogy gyémántok a 'piszkos kis kövecskék'.
Leidschendam, 2010. augusztus 5. Naomi CAMPBELL brit manöken látható az óriáskivetítőn a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges törvényszék sajtószobájában a hollandiai Leidschendamban 2010. augusztus 5-én. Campbell a törvényszék előtt tett vallomásában azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy az 1997-ben a Dél-afrikai Köztársaságban Charles Taylor akkori libériai elnöktől ajándékba kapott kövek gyémántok voltak. (MTI/AP/Vincent Jannink)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.