Nancy Brinker továbblép

Távozik a Susan Komen a Gyógyításért elnevezésű mellrákellenes non-profit szervezete éléről az alapító - közölték csütörtökön az amerikai napilapok.

Nancy G. Brinker, aki 2001 és 2003 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, a Komen igazgatótanácsának tagja marad, de a jövő év elejétől, eltávolodva a mindennapos rutinteendőktől, alapvetően a szervezet globális terjeszkedésével, a stratégiai tervezéssel és az adománygyűjtés szervezésével foglalkozik majd. Egyúttal, szeptember 7-i hatállyal, távozik a Komen elnöke, Elizabeth Thompson is.

Lapinformációk szerint a Komen vezetőinek távozása összefüggésben áll egy belpolitikai botrányt kavart korábbi döntésükkel. A menedzsment január végén felfüggesztette az Amerikai Tervezett Szülőségi Szövetség (PPFA) elnevezésű, a nőgyógyászati, valamint anya- és gyerekellátást biztosító szervezet támogatását, arra hivatkozva, hogy a kedvezményezettek ellen nem folyhat szövetségi vizsgálat. A PPFA - az Egyesült Államok legnagyobb reproduktív egészségügyi szolgáltatója - ellen egy abortuszellenes floridai képviselő, Cliff Stearns kezdeményezett vizsgálatot. A támogatás megvonása Amerika-szerte tiltakozásokat váltott ki. Február elején Nancy Brinken elnézést kért, bejelentette, hogy a Komen felülvizsgálta a döntést és cáfolta, hogy azt politikai indítékok motiválták volna.

Brinker szerdán kijelentette, hogy a Komen élén most végbemenő vezetőváltásnak nincs köze a PPFA-ügyhöz, amely miatt korábban a szervezet több meghatározó személyisége lemondott. Szavai szerint már 2009 óta keresik az új elnököt, vezérigazgatót és értékesítési igazgatót. A rózsaszín jelképeiről ismert Susan Komen a Gyógyításért alapítványt 1982-ben alapította Nancy Brinker. A szervezetet mellrákban meghalt húgáról nevezte el. Az alapítvány az elmúlt három évtizedben a világ legnagyobb, alulról szerveződő, jótékonysági mellrákellenes szervezetévé nőtte ki magát. A Komen csaknem 2 milliárd dollárt fordított a rákkutatásra, gyógyításra, megelőzésére és az ismeretterjesztésre.

Nancy Brinkert a magyar művészet és kultúra ügyének egyesült államokbeli támogatásáért májusban kitűntetésben részesítette a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Amerikai Magyar Koalíció. A volt nagykövetnek jelentős magyar festménygyűjteménye van, amely felöleli az 1866-tól máig terjedő időszakot. Nancy Brinker az egyik szponzora a ReConnect Hungary elnevezésű programnak, amelynek keretében augusztus 11. és 27. között először ismerkedhet Magyarországon felmenői kultúrájával 12 magyar származású észak-amerikai fiatal.

Barack Obama amerikai elnök 2009-ben a legmagasabb civil elismeréssel, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki Brinkert, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) pedig jószolgálati nagykövetnek nevezte ki. Brinker 2010-ben Promise Me (Ígérd meg nekem) címmel önéletrajzi kötetet adott ki. Ebben leírta azt a folyamatot, amelyben a gyászoló nővérből egy mellrák elleni nemzetközi mozgalom vezetőjévé vált. A könyv felkerült a The New York Times bestseller listájára. A Time magazin 2008-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta Brinkert.

A Komen távozó vezérigazgatója több befolyásos amerikai testületnek, többi között a Külkapcsolatok Tanácsának és a washingtoni Kennedy Center felügyelőbizottságának is tagja.

Barack Obama az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozza Nancy Goodman Brinker-nek,  az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetének
Washington, 2009. augusztus 13. Barack OBAMA amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adományozza Nancy GOODMAN BRINKER-nek, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetének, a Susan G. Komen Mellrák Alapítvány létrehozójának a washingtoni Fehér Házban 2009. augusztus 12-én. (MTI/EPA/Fabiano)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.