Nálunk nőtt a leginkább a menedékkérők száma

Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában nőtt, más uniós tagállamokban csökkent a  beadott menedékkérelmek száma az első negyedévben 2015 utolsó három hónapjához képest, közölte az Eurostatra hivatkozva csütörtökön az MTI. A magyar rendőrség adatai is növekvő migrációs nyomásról árulkodnak.

Magyarországon a múlt év utolsó három hónapjában 865 kérelmet nyújtottak be, ez év első negyedében viszont még 6830-an kértek menedéket. Bár a növekedés tetemes, több mint hatszoros, a nálunk menedéket kérők száma még mindig messze elmarad a tavaly nyáritól és kora őszitől, amikor 30-40 ezren érkeztek havonta.

Horvátországban és Szlovéniában a korábbi három-négyszeresére nőtt a menedékkérők száma.

Az Eurostat szerint az Európai Unió egészét tekintve ugyanakkor a menedékkérők száma az év első három hónapjában 290 ezer alá csökkent, ami uniós szinten 33 százalékos visszaesést jelent az előző év utolsó negyedévéhez képest.

Svédországban 91 százalékos, Finnországban 85 százalékos, Dániában 74 százalékos csökkenés volt tapasztalható, míg Hollandiában 72, Belgiumban 70, Luxemburgban 59, Ausztriában pedig 55 százalékkal kevesebb kérelmet adtak be, mint az előző év utolsó vizsgált időszakában.

A jelentés szerint a legtöbb, 102 ezer ember, vagyis minden harmadik menedékkérő érkezett Szíriából. Az őket követő két legnépesebb csoport, az afgán és az iraki menedékkérők száma nagyjából 35-35 ezerre tehető.

A Magyarországon menedéket kérő 6830 menekült közül 1385 pakisztáni, 1320 afgán és 945 iraki állampolgár volt.

Tízből hat bevándorló Németországban kért menedéket, ami az év első negyedében 170 ezer kérelmet jelentett. Olaszországban adták be a második legtöbb kérelmet, ott 22300 eljárás indult. Franciaországban 18000, Ausztriában 13900, az Egyesült Királyságban 10100 menedékkérő fordult a hatóságokhoz.

Az Eurostat jelentése szerint Európai Unió területén több mint egymillió menedékkérelem elbírálása volt folyamatban a tagállami hatóságoknál 2016 januárja és márciusa között. A legtöbb függőben lévő eljárás, 473 ezer Németországban volt. 147 ezer Svédországban, 84 500 Ausztriában, 60 ezer Olaszországban és közel 43 ezer Franciaországban – közölte az Eurostat.

Az elmúlt hetekben, ha változó mértékben is, de folyamatosan nőtt a határon feltartóztatott migránsok száma – derül ki a police.hu közléséből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.