Nagytakarítás a Bem rakparton

A tárca rendszerváltással felérő teljes átalakítása, fiatal és feltétlenül hűséges káderek behozatala, valamint a volt parlamenti államtitkár, Németh Zsolt embereinek „eltakarítása" – az egykori Külügyminisztériumban, új nevén Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) zajló eseményekről ilyen véleményeket lehet hallani. A lényeg, hogy lassan két hónappal az új vezetés érkezése után is többnyire kaotikus a helyzet a Bem rakparton. Többen úgy látják, Navracsics Tibort azért „küldték" a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium éléről a Duna budai oldalára, hogy mielőtt novembertől elmenne EU-biztosnak Brüsszelbe, levezényelje a változásokat. S megtisztított terepet adjon át valószínű utódjának, egyben nagy riválisának, Szijjártó Péternek.

Navracsics e forgatókönyv szerint alig öt hónapot fog külgazdasági és külügyminiszterként elölteni, ilyen keveset a rendszerváltás óta egyetlen elődje sem töltött a hivatalban. A 48 éves fideszes politikus Ljubljanától Pozsonyon és Varsón át Berlinig szorgalmasan tesz bemutatkozó látogatásokat a különböző fővárosokban, a tárca azonban az elmúlt hetekben azzal a faux pas-val (melléfogással) hívta fel magára a figyelmet, hogy Szentmihályi Szabó Pétert jelölték római nagykövetnek, majd amikor a Magyar Gárdát dicsőítő íróval szemben egyre erőteljesebb nemzetközi tiltakozás bontakozott ki, az érintett visszalépett.

E rövid, de kínos affér mellett sikerült egy régi szövetségest is megsérteni. A budapesti bejelentésre, miszerint bezárják a tallinni és a nicosiai magyar nagykövetséget, a magyarok iránt már csak a közös finnugor gyökerek miatt is szimpátiát tápláló észtek hasonló ellenlépéssel válaszoltak. Amiben az is feltűnő volt, hogy míg Budapesten a követségbezárásokat a külügyi szóvivő jelentette be, Észtországban a kormányfő és a külügyminiszter állt a sajtó elé, hogy közöljék az ottani kormánydöntést.

A külügy felső vezetésében a korábbi korszakból, vagyis a Martonyi János és Németh Zsolt nevével fémjelzett elmúlt négy évből alig maradtak. Győri Enikő, akit június elején még az Európai Uniós ügyekért felelős államtitkárként és a folytonosság képviselőjeként mutattak be, a hírek szerint madridi nagykövet lesz. Már korábban búcsúzott Prőhle Gergely, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumában az európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár lett.

Prőhle is jól beágyazottnak számít a Fideszben, de még inkább az egy másik távozó. Mégpedig éppen a 2-es számú fideszes párttagkönyv tulajdonosa, Németh, aki egy hete ott ült Orbán Viktor kormányfő jobbján Tusnádfürdőn. Több forrásból úgy tudni, hogy Némethnek felajánlották a washingtoni nagyköveti posztot, de a határontúli ügyekben aktív és befolyásos, ugyanakkor atlantista meggyőződésű, az oroszokkal való barátkozást szkeptikusan szemlélő politikus inkább az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöki posztját választotta. Így viszont végig kellett néznie, hogy saját embereit, például Sümeghy Gyulát Hágából és Hóvári Jánost Ankarából idő előtt hazahívják és „lecseréljék".

Washingtonba a hírek szerint a Fidesz és Orbán Viktor mellett elkötelezett, de a nemzetközi politikában jártas, az Egyesült Államokat is jól ismerő Szemerkényi Rékát küldik Szapáry György utódául. Ijgyártó István moszkvai nagykövetből időközben a keleti nyitásért felelős helyettes külügyi államtitkár lett. Az orosz fővárosba Balla János római nagykövet megy, aki korábban Kazahsztánban és Portugáliában szolgált, Lisszabonban, a nagykövetségi rezidencián látta vendégül az akkor ellenzékben lévő Orbán Viktort. Testvére, a fideszes Balla Mihály több cikluson át a Külügyi Bizottság elnöki tisztét töltötte be.

A nagy kérdés, hogy Szijjártó – ha novembertől tényleg ő lesz Navracsics utódja – mit kezd a megatárcával, s továbbra is mindent annak rendel-e alá, hogy a magyar diplomácia fő feladatát az üzleti lehetőségek felkutatásában, az exportpiacok bővítésében határozza meg. S egyszer talán arra is választ kapunk, hogy miközben az ásványkincsekben roppant gazdag Mongólia fővárosában, Ulánbátorban van értelme a nagykövetség újranyitásának, de vajon mit vagy kit keresünk a 2800 méteres magasságban fekvő Quitóban. Ecuador fővárosában szintén magyar nagykövetséget nyit a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.