Nagyszabású nemzetközi konferencián szólítottak fel drogliberalizálásra

A kábítószer elleni harc  kudarcot vallott, a probléma megoldására a drog bizonyos fajtái fogyasztásának szabályozott engedélyezése kínálhat módot – állapította meg a New Yorkban tartott tanácskozást lezáró  keddi jelentésében a Drogpolitika Globális Bizottsága  (the Global Commission on Drug Policy).
A 21 tagú bizottságban számos ország, így Brazília, Chile, Kolumbia, Mexikó, Lengyelország, Portugália és Svájc volt elnöke, olyan nemzetközi elismertségű személyek, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, George Shultz volt amerikai külügyminiszter és Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író is részt vett.

A bizottság három éve már egyik jelentésében kiállt a majd fél évszázada az amerikai kormányzat által folytatott nemzetközi drogellenes háború felhagyása mellett, s helyette a kábítószer fogyasztásának szabályozását kezdeményezte. Most ezt ismétlik meg, továbblépve annyival, hogy szerintük nemzetközi keretben kell a kérdést rendezni, egyszersmind véget vetni az eddigi teljes tilalom gyakorlatának. A bizottság felszólította az ENSZ tagországait, hogy ebben a szellemben készüljenek fel és tegyenek konkrét javaslatokat a világszervezetben 2016-ban tervezett drog-konferenciára.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a kábítószer elleni háború kudarcot vallott, így a tilalom maga is, ezért új, az egészséget és az emberek biztonságát is figyelembe vevő megoldást kell találni" – nyilatkozta César Gaviria volt kolumbiai elnök az El Mundo spanyol lapnak.

A New York Times a bizottság elnökének, Fernando Henrique Cardoso brazil exelnökének szavait idézte, miszerint minél több ma illegálisnak számító kábítószert engedélyezni kellene, értelemszerűen kivéve azokat, amelyeket veszélyességük miatt továbbra is tiltó listán kell tartani. Az engedélyezésre javasoltak között említette a bizottság a cannabist és a kokalevelet, illetve bizonyos „újszerű" pszichoaktív anyagokat. A harcnak a drogcsempészek és nem a fogyasztók ellen kell irányulnia, ez utóbbiaknak a megelőző felvilágosítást, illetve a drogfüggőknek gyógyító terápiát kell biztosítani. „A büntető drog törvények alkalmazása a bűnözést táplálja, és maximalizálja a kábítószerrel párosuló egészségi kockázatokat, különösen a legsebezhetőbbek körében" – hangzik a jelentés.

Az utóbbi években már történtek lépések a cannabis legalizálására, az USA-ban Colorado és Washington államban, illetve Uruguayban, ahol törvényileg szabályozták a marihuána termesztését, terjesztését és eladását. Kolumbia felállított egy nemzeti bizottságot a hazai drogpolitika felülvizsgálatára. Európa néhány országában pedig már egy ideje beszüntették a letartóztatást marihuána birtoklásáért vagy szívásáért – emlékeztet az AP hírügynökség. A mostani tanácskozás egyébként üdvözölte, hogy az USA-ba irányuló drogcsempészet útvonalán és általában is Latin-Amerikában a kormányok tavaly csúcsértekezleten álltak ki a drogpolitika megreformálása mellett.

Nem véletlenül, az illegális drogüzletért vetélkedő kartellek és más bűnszervezetek harcai sokkal több halálos áldozatot szednek, mint amennyien túladagolásban meghalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.