Bukott a Kongresszus Rahul Gandhival

Hatalmas vereséget szenvedett az indiai kormányzó párt, a Kongresszus és annak ifjú reménysége. A Nehru-Gandhi dinasztia tagja, a 41 éves Rahul Gandhi (a pártot és az országot vezető Sonia Gandhi fia) politikai érettségének és ügyességének tesztjeként tekintett mindenki az Uttár Prádes államban rendezett regionális parlamenti választásokra, ám nem sikerült jó eredményeket elérnie.

India hat államában tartottak több mint egy hónapon át tartó helyi parlamenti választásokat, melyek eredményeit tegnap kezdték közzétenni. Választások voltak Pandzsábban, Uttarakhandban, Goán és Manipurban is. A Kongresszus csak ez utóbbi, apró államban tudott győzni az előzetes eredmények szerint.

Rahul Gandhi. Sorsa kétséges a vereség után
Rahul Gandhi, a lawmaker and son of India's ruling Congress party chief Sonia Gandhi, speaks with the media in New Delhi March 6, 2012. Rahul Gandhi failed spectacularly to deliver a promised comeback for his Congress party in crucial state elections, casting fresh doubt on his capacity to become the next member of a storied dynasty to lead the country. REUTERS/Parivartan Sharma (INDIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

A legnagyobb kérdés az volt, mi lesz Uttár Prádesben, a 200 milliós óriás államban. Évek óta kampányolt itt Gandhi, egy ízben még szegény földművesekhez is elment, és ott töltötte náluk az éjszakát.Túl jó eredményre senki sem számított, mivel több mint két évtizede nem tudott hatalomra jutni az államban az ország függetlenségét kivívó Kongresszus, ám sokan kudarcként értékelik, hogy az eddigi 22 mandátumot az előrejelzések szerint még 40-re sem sikerült feltornásznia a párt reménybeli következtő miniszterelnökének. Rahul Gandhi a Hindustan Times című indiai napilap szerint már közölte is: vállalja a felelősséget a vereségért.

Nem csak a Kongresszus nagy vesztese a szavazásnak: az állam eddigi vezetője, a dálitok, azaz érinthetetlenek szavazataival hatalomra jutott, ám később korruptnak tartott és személyi kultuszt építő Majavati hatalmasat zuhant. Nem szerepelt jól a Kongresszus nagy országos ellenlábasa, a jobboldali BJP sem Uttár Pradesben. Helyette egy másik regionális, helyi párt futott be, élén jól ismert névvel, illetve dinasztiával. A Szamadzsvadi, magyarul Szocialista párt szintén az alsóbb kasztok, szegények pártjaként indult, az állam miniszterelnöke pedig az indiai politikai veterán Mulajam Szing Jadav lesz. (A kampányt egyébként nem ő, hanem 39 éves fia vezette, akit gyakran hasonlítanak Rahul Gandhihoz.)

A Kongresszus jó szereplése Uttár Pradesben megerősíthette volna az ingadozó, korrupciós botrányok által megrázott koalíció pozícióját Új-Delhiben. Elemzők szerint így azonban a Kongresszus egyes tervei háttérbe szorulnak majd, így késhet a kiskereskedelmi szektor nyitása a külföldi befektetők számára, azaz valószínűleg továbbra sem jelenhetnek meg az indiai piacon olyan vállalatok, mint a Wal-Mart és a Tesco. Az üzemanyagárak liberalizációjának terve is a háttérbe szorul.

Rahul Gandhi sorsa pedig kétséges. A pártot vezető és a kormányt is a háttérből kemény kézzel irányító 65 éves Sonia Gandhi nemrég külföldön volt gyógykezelésen, ezért sokan felvetették, hogy hamar meg kellene találni az utódját. Sokan egyértelműnek tartották, hogy ez fia, Rahul lesz, ám a mostani vereség után valószínűleg ismét felerősödnek majd azok a hangok, amelyek szerint nem ő, hanem húga, Priyanka Gandhi Vadra lenne a megfelelő „örökös”, mivel tehetségesebb szónok és jobb politikus. Sokszor megjegyzik a sajtóban: külsőre egyébként félelmetesen hasonlít nagyanyjára, Indira Gandhi egykori miniszterelnökre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.