Nagyot zuhant Václav Klaus népszerűsége

Egy hónap alatt a felére csökkent Václav Klaus cseh elnök népszerűsége, pedig a márciusban leköszönő államfő öt éven át a legnépszerűbb cseh közéleti személyiség volt.

Egy hónap alatt a felére csökkent Václav Klaus cseh elnök népszerűsége – derült ki a CVVM kedden nyilvánosságra hozott felméréséből. A legismertebb prágai közvélemény-kutató intézet mérései alapján decemberben még a felnőtt lakosság 53, január végén viszont már csak a 26 százaléka tartotta őt hiteles személyiségnek. A márciusban leköszönő államfő öt éven át a legnépszerűbb cseh közéleti személyiség volt.

Prágai politikai elemzők egybehangzó értékelése szerint a páratlan bizalomvesztés oka a január 1-jén meghirdetett amnesztiájának egyik közfelháborodást kiváltó rendelkezése, amely alapján kegyelmet kaptak mindazok, akik ellen már több mint nyolc éve folyik büntetőeljárás. Ennek a döntésnek köszönhetően több tucat olyan személy vált feddhetetlenné, aki főleg az elmúlt évszázad végén magánbankokból és -befektetési alapokból, továbbá privatizációs csalások révén milliárdokat síbolt el, és különböző jogi gáncsoskodások miatt még nem zárták le az ügyeiket.

Két hete harminc cseh szenátor a brnói székhelyű taláros testülethez beadvánnyal fordult, amelyben gyorsított eljárással kérik a Václav Klaus által január 1-jén meghirdetett közkegyelem egyik rendelkezésének a megsemmisítését.

– Az amnesztiának ez a része égbe kiáltó igazságtalanság, valóságos morális genocídium, ezért kérjük hazánk legnagyobb jogi tekintéllyel rendelkező testületétől, hogy jogorvoslatával állítsa vissza polgáraink megrendült bizalmát a jogállam működése és a mindenkire egyformán érvényes igazságszolgáltatás iránt – érvelt a cseh Impuls kereskedelmi rádióban Alena Gajdusková, szocdem párti (CSSD) képviselő, a prágai felsőház elnökhelyettese. A cseh Alkotmánybíróság elnöke közölte: a testület hosszasan mérlegelte, vajon a szenátorok beadhatnak-e közkegyelmet érintő kérelmet, s ők egyáltalán foglakozhatnak-e az államfő amnesztiájával. – Végül többségi szavazattal döntöttünk arról, hogy megvizsgáljuk ezt a kérelmet, mivel a cseh államfő és a felsőház közötti súlyos ellentéttel kapcsolatos – tájékoztatott Pavel Rychechetský.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.