Nagyot buktak a szocialisták

Történelmi vereséget szenvedett a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a két spanyolországi tartományi választáson.

Ha korábban a párt vezérkara abban reménykedett, hogy a társadalom benyújtja majd a számlát a Madridban kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) az elmúlt tíz hónap megszorító intézkedéseiért, akkor súlyosan csalódniuk kellett. Bár a Néppárt népszerűsége is csökkent, fellegvárukban, az észak-spanyolországi Galíciában jelöltjük vasárnap abszolút győzelmet aratott. Még a helyi nacionalista párt sem tudott labdába rúgni, a szocialisták pedig megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Baszkföldön mindkét országos párt, a konzervatívok és a szocialisták is a futottak még mezőnyében találták magukat: itt a nacionalista erők minden korábbinál jobban megerősödtek. A mérsékelt Baszk Nacionalista Párt (PNV) győzött, de soha ilyen jól nem szerepelt még a radikális, elszakadáspárti baszk baloldal: a két párt a szavazatok több mint 50 százalékát szerezte meg. Most mindenki a november végi katalán választásra figyel, ahol szintén a szeparatisták sikerére lehet számítani.

A spanyol szocialisták elismerték, hogy itt az ideje átgondolni politikájukat és stratégiájukat. Hiába sugallják azt a felmérések, hogy a társadalom kiábrándult a tavaly még abszolút többséggel győztes Néppártból, abból az ellenzéki szocialisták nem profitálnak. Cáfolták viszont, hogy szóba került a PSOE főtitkárának, Alfredo Pérez Rubalcabának esetleges távozása. Közben tovább súlyosbodik a spanyol recesszió: a harmadik negyedévben 1,7 százalékkal esett vissza a gazdaság, és a madridi kormány már tájékoztatta Brüsszelt: nem fogja tudni tartani az idénre vállalt 6,3 százalékos hiánycélt, hanem 7,3 százalékra lehet számítani. A GDP 85 százalékára nő az államadósság, ami 2011 végén még csak 69 százalék volt, írta az El Confidencial című lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.