Nagyot ugrik a kelta tigris

Ilyen drámát még sosem élt át Írország. Az államkincstár kiürült, az eurózónatag Írország 2011-ben a túlélés érdekében kénytelen volt elfogadni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagját. A válság nemcsak a hiteleket, hanem az addig kormányzó centrista pártot, a Fianna Failt is elsodorta.

Új korszak kezdődött, s az elmúlt öt évben kormányzó koalíció, a liberális-konzervatív Fine ­Gael és a Munkáspárt (Labour) koalíciója talpra állította a jócskán megroggyant „kelta tigrist”. – Mi a stabilitást képviseljük, nem a káoszt. Kockázatos lenne változással kísérletezni, ugyan miért rombolnánk le, amit eddig felépítettünk – hangoztatja a február 26-án esedékes parlamenti választásokra készülve a Fine Gaelt irányító miniszterelnök, Enda ­Kenny.

Miért kísérletezni mással? Enda Kenny ír kormányfő kampányol
Miért kísérletezni mással? Enda Kenny ír kormányfő kampányol
Clodagh Kilcoyne / Reuters

A karizmatikus 64 éves politikus igyekezett nagyon modernnek tűnni, amikor február elején a Twitter közösségi oldalon jelentette be a dublini parlament feloszlatását és az ír függetlenség kikiáltása (1921) óta legrövidebb választási kampány kezdetét. Kenny valóban tisztes munkát végzett: öt év alatt kihúzta a slamasztikából a gazdaságot. Egyensúlyba hozta a költségvetést, az átalakításoknak köszönhetően Írország – a mesésnek számító közel hatszázalékos GDP-növekedéssel – a legnagyobb gazdasági fejlődést mondhatja magának az Európai Unióban. A munkanélküliség ugyan meghaladja a kilenc százalékot, de a kormánynak 135 ezer új munkahelyet sikerült teremtenie a 4,9 millió lakosú szigetországban.

A korábbinál kisebb, 158 fős parlamentbe valószínűleg változatlanul a Fine Gael küldi a legtöbb képviselőt. Megeshet, hogy brit torykhoz hasonló bravúrt érnek el, a ­David Cameron vezette konzervatívok – rácáfolva a felmérésekre – tavaly májusban abszolút győzelmet arattak és egyedül alakíthattak kormányt.

A február eleji felmérések szerint a választók 63 százaléka szeretne változást, ugyanakkor mindössze 12 százalékuk támogatja, hogy az ellenzéki Fianna Fail a Sinn Féin­nel együtt kormányozzon. A Sinn ­Féin lényegében újbaloldali nézeket képvisel. Jelentősen megadóztatná a tőkejövedelmeket, nagyobb állami szerepvállalást sürgetnek a gazdaságban, jelentősen fejlesztenék a közegészségügyet.

Itt szabadsághősök, ott terroristák

Az ír sziget újraegyesítéséért, az észak-írországi brit uralom felszámolásáért harcoló Sinn Féin az egyedüli politikai erő, amely egyszerre van jelen az északír nemzetgyűlésben, a brit törvényhozásban és az ír parlamentben. Belfastban az 1983 óta Gerry Adams vezetése alatt álló republikánus-nacionalista párt a koronahű DUP-vel közösen áll a roskadozó autonóm végrehajtó hatalom élén. Westminsterben viszont soha nem foglalja el megszerzett képviselői helyeit, mert nem hajlandó hűségesküt tenni a királynőnek. A Sinn Féint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként szokták emlegetni. A brit közvélemény szemében Adams és helyettese, Martin McGuinness olyan szereplő, akinek vér tapad a kezéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.