Nagyot esett Merkel népszerűsége

Németországban tovább csökkent, és idei mélypontjára süllyedt Angela Merkel kancellár népszerűségi mutatója egy szerdán ismertetett felmérés alapján, amely azt is kimutatta, hogy a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatottsága is visszaesett, és elkezdett erősödni a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali populista párt.
A főleg a volt NDK területén népszerű, idegen-, bevándorlás-, menekült- és muzulmánellenes Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom szövetségeseként számon tartott AfD-re a Forsa közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a választók 7 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a Bundestag-választások.

Az AfD támogatottsága egy hét alatt 2 százalékponttal emelkedett, az idén először érte el a 7 százalékot. A párt támogatottsága így stabilan a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százalék felett áll. Az AfD az ország keleti részén, a volt NDK területén már 12 százalékon áll.

A CDU/CSU pártszövetséget a választók 39 százaléka támogatja, ami 2,5 százalékpontos csökkenés a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért eredményhez képest.

A CDU az ország nyugati részén 1,6 százalékponttal gyengült, a keleti tartományokban pedig jóval nagyobb mértékben, 3,5 százalékponttal. Még ennél is nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni a CDU Bajorországban működő testvérpártja, a CSU, amelynek támogatottsága 5,3 százalékponttal csökkent.

A bajor miniszterelnök, CSU-elnök "Horst Seehofer támadásai Angela Merkel ellen az AfD-hez terelik a CSU jobbszélén elhelyezkedő választókat, méghozzá nem kis számban" - emelte ki Manfred Güllner, a Forsa igazgatója a kutatásról kiadott közleményben.

Ha Bajorországban most vasárnap helyi törvényhozási (Landtag) választások lennének, a CSU 43 százalékot szerezne, ami 4,7 százalékos visszaesés a szintén 2013-ban tartott legutóbbi Landtag-választáshoz képest, az AfD pedig a szavazatok 6 százalékát kapná meg, és így bejutna a tartományi gyűlésbe.

Mindez megerősíti az a régi tapasztalatot, hogy jobboldali témák felkarolása mindig csak az adott témát hitelesebben képviselő, radikálisabb párt megerősödéséhez, és a saját tábor gyengüléséhez vezet - mutatott rá Manfred Güllner, utalva arra, hogy a CSU hevesen bírálja Angela Merkel menekültpolitikáját és erélyesen sürgeti a menedékkérők befogadásának korlátozását, ami az AfD-nél és a Pegidánál is a legfőbb követelések között szerepel.

Angela Merkel személyes támogatottsága tovább csökkent. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 47 százalék jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban még 49 százalék volt ez az arány.

Az utóbbi 10 hetet együttvéve Angela Merkel támogatottsága 9 százalékponttal süllyedt. Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt jelzi, hogy a németek csupán 15 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 32 százalékpontos.

A Forsa a Stern hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című felmérésének aktuális adatfelvétele során 2505 embert kérdezett meg szeptember 28. és október 2. között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.