Nagyon megszedte magát Mao unokája

Kong Dongmeinek és férjének ötmilliárd jüanja (815 millió dollárja) van, ami a 242. helyre elég a a New Fortune kínai pénzügyi magazin 2013. évi 500-as listáján.

A kommunista Kína alapítójának, Mao Ce-tung néhai kínai államelnöknek az unokája és annak férje is megtalálható a leggazdagabb kínaiak sorában. Kong Dongmei és férje, Chen Dongsheng körülbelül ötmilliárd jüanos, vagyis több mint 815 millió dolláros vagyonukkal a 242. helyet foglalják el a New Fortune kínai pénzügyi magazin 2013. évi 500-as listáján. Chen egy életbiztosítással foglalkozó pekingi cég elnöke, a felesége fő részvényes ugyanott és vezető.

Kong Mao még élő gyermekének, Li Minnek a lánya. Li anyját, Mao második feleségét, He Zizhent Mao nem sokkal a gyerek születése után Oroszországba küldte gyógykezelésre, és kislányát négyéves korában vitték utána. A gyerek 13 éves korában tudta meg, hogy Mao az apja, és tőle kapta akkor a Li Min nevet is. Kong, az unoka 1992-ben végzett a Peking Egyetemen, és ezt követően csatlakozott a biztosító céghez. Volt egy könyvesboltja is, amely a „kommunista kultúra” megőrzését szolgálta; a nagyapjáról négy sikerkönyvet is írt.

A kínai online közösség most kapott az alkalmon, és összevetette Mao egykori ellenszenvét és harcát a magántőke ellen, valamint unokájának fényes sikerét. „Elárulta a proletárforradalom nagy tanítómesterét" – írta valaki Kongról. A blogszféra nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy a párnak állítólag három gyermeke van, ami arra utal, hogy minden valószínűség szerint büntetlenül megsérthették a törvényeket, a központi egykepolitikát.

A Mao-unoka friss felfedezése a leggazdagabbak névsorában ráirányította arra a jelenségre is a figyelmet, hogy a családi-politikai kapcsolatok, a befolyásos háttér az elhelyezkedésnél jelentős előnyt jelent, továbbá az indulásnál általában 15 százalékos plusz jövedelmet. Ezt támasztja alá egy nemrégiben a pekingi Tsinghua Egyetem által végzett felmérés is. A 2010 óta 19 egyetemen lefolytatott vizsgálat azt is megállapította, hogy a pénzügyi szektorban, az állami és szociális intézményekben, valamint a nemzetközi szervezetekben különösen is előnyben részesítik a jó összeköttetésekkel rendelkező érkezőket.

Vannak viszont – írja az AFP francia hírügynökség –, akik inkább védik Mao unokáját. „Kong csak egy gazdag embert választott férjnek. Ezért senki ne hárítsa Maóra a felelősséget” – írta valaki a Weibón, Kína Twitterén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.