Nagyobb védelmet szeretnének az újságírók a háborús térségekben

Az újságíró szakma képviselői most először kaptak szót az ENSZ Biztonsági Tanácsában, jobb védelmet kértek a fegyveres konfliktusokról tudósító kollégáik számára.

Az ENSZ BT soros elnökségét júliusban betöltő Egyesült Államok meghívására szerdán négy újságíró szólalt fel a világszervezet talán legbefolyásosabb testülete előtt: Richard Engel, az amerikai NBC televízió külpolitikai főtudósítója, akit tavaly decemberben a szíriai kormányt támogató fegyveresek öt napig fogva tartottak, az AP amerikai hírügynökségnek dolgozó Kathleen Carroll, aki az újságírók védelmére szakosodott bizottság (CPJ) alelnöke is, Mustafa Haji Abdinur, az AFP francia hírügynökség szomáliai tudósítója és az iraki Gait Abdul-Ahad, aki a The Guardian című brit napilapnak dolgozik és már Líbiában és Afganisztánban is bebörtönözték.

Felszólalásaikban egyebek között arra mutattak rá, hogy az újságírók elleni támadás az információhoz jutás jogának megsértése is. Engel úgy vélte, az újságírókat ugyanolyan védelemben kellene részesíteni, mint a diplomáciai testületek tagjait.

Felszólalt Jan Eliasson ENSZ-főtitkárhelyettes is, aki élesen elítélte, hogy az elmúlt évtized során több mint 600 újságíró halt meg fegyveres konfliktusokban, beleértve azt a 41-et, akik csak tavaly a szíriai belháborúnak estek áldozatául.

Az amerikai ügyvivő nagykövet, Rosemary DiCarlo leszögezte, hogy a BT-nek mindent meg kell tennie az újságírók védelméért. Azt is sürgette, hogy az ENSZ tagállamai hajtsák végre a témáról a világszervezetben tavaly elfogadott nemzetközi akciótervet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.