Iszlamista szélsőségesektől tart a cseh titkosszolgálat

A Csehországban aktivizálódó iszlamista szélsőségesek hatékonyabb ellenőrzése érdekében szeretné bővíteni a titkosszolgálatok jogköreit a prágai Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) igazgatója és Bohuslav Sobotka kormányfő – adta hírül a ceskajustice.cz hírportál.

Lapunk érdeklődésére a BIS szóvivője megerősítette a Ceska justice értesülését. Jirí Subrt indoklásként elmondta, hogy Csehországban több olyan személy tevékenykedik, akiknek főleg Közel-és Közép-Kelet kockázatos övezeteiből, de más, jórészt ellenőrizhetetlen forrásból is utalnak nagy összegeket. A pénz jelentős részét Prágában és más városokban, illetve külföldön működő iszlám szervezeteknek utalják tovább, olykor pedig készpénzben adják át.

Emiatt például tavaly a cseh hatóságok lényeges különbséget találtak e tömörülések hivatalos bevételei és tényleges költségei között. Nyugtalanító jelenségnek tartjuk azt is, hogy nem tudjuk, kik a tulajdonosai a www.sharia4chechia.com portálnak, amelyen egyre szélsőségesebb, olykor kimondottan uszító szövegek jelennek meg – közölte megkeresésünkre a titkosszolgálat szóvivője.

Kifejtette azt is, hogy jelenleg a BIS és a cseh katonai elhárítás időről időre bizalmas információkkal látja el a pénzintézeteket és az adóhatóságokat, ahonnan azonban főleg banktitokra hivatkozva nem tudnak számukra különösen fontos információkhoz jutni. Ugyanez a helyzet a csehországi mobilszolgáltatókkal is. 

– Ezért a jogállamiság értékrendjét és a banktitkot tiszteletben tartva, olyan jogkörökkel szeretnénk mielőbb rendelkezni, mint német, olasz, francia vagy akár szlovák kollégáink is, akiktől a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni közös harcunk során többször is rendkívül fontos és konkrét adatokat kaptunk, kéréseikre viszont csupán meglehetősen általános információkkal szolgálhattunk, hozzájuk képest korlátozott jogköreink miatt – tette hozzá a szóvivő. Értesüléseink szerint a cseh kabinet e hónap végén tárgyalja meg a törvénymódosítást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.