Nagykövetnek kérték fel JFK lányát

Sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök az Egyesült Államok japán nagykövetévé nevezné ki Caroline Kennedyt.

A Demokrata Párthoz közeli forrásokra hivatkozva a CNN hírtelevízió arról számolt be, hogy Kennedy átvilágítása folyamatban van. Amennyiben kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki az Egyesült Államokat képviseli Japánban. A távol-keleti országban 2009 óta John Roos teljesít szolgálatot.

Caroline Kennedy a tavalyi demokrata konvención
Caroline Kennedy address the final session of the Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina September 6, 2012. REUTERS/Eric Thayer (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS)

A The Washington Post szerint Kennedy kinevezése „nagy izgalomba” hozná a japánokat, akik szeretik, ha az amerikai nagykövetek „szupersztárok". Korábban az amerikai politikai élet olyan fajsúlyos szereplői képviselték Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker.

Az 55 éves Caroline Kennedy – aki az egyedüli élő gyermeke az 1963-ban meggyilkolt elnöknek és az egykori first lady Jacqueline Bouvier Kennedynek – ugyanakkor híján van a politikai tapasztalatnak, karrierje során könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt. Barack Obama mellett viszont már akkor letette voksát, amikor a politikus még illinois-i szenátor volt: 2008 januárjában a The New York Times-ban írt támogató cikket. Az első Obama-kampányban Kennedy volt a társelnöke az alelnökjelöltet kereső bizottságnak, és felszólalt a 2008-as, majd a 2012-es demokrata jelölőgyűlésen is. A néhai elnök lánya az első Obama-kabinet felállása után fontolóra vette, hogy versenybe száll New York állam egyik szenátori székéért, amely azután üresedett meg, hogy Hillary Clintont kinevezték külügyminiszterré, de végül nem indult a választáson. Akkoriban az is szóba került, hogy Obama az Egyesült Államok vatikáni nagykövetévé nevezi ki Kennedyt, ezt a tervet azonban vezető amerikai katolikus csoportok hevesen ellenezték.

Kennedy egy  New York-i kiállításszervező és tervező cég tulajdonosának, Edwin Schlossbergnek a felesége, akivel három gyermeke van. Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az Egyesült Államok és Japán kapcsolata ugyanis "érzékeny időket" él meg, Tokió ugyanis területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról - írta a The Diplomat, amely úgy tudja, Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.