Nagykoalíciót akar az izraeliek többsége

Az izraeliek 52 százaléka amellett van, hogy nagykoalíciós kormány alakuljon az országban, míg 22 százaléka a csak jobboldali és a vallási pártokat felsorakoztató kabinet létrehozását tartja helyesnek – derült ki egy közvélemény-kutatásból.

Az izraeliek 52 százaléka amellett van, hogy nagykoalíciós kormány  alakuljon az országban, míg 22 százaléka a csak jobboldali és a vallási pártokat felsorakoztató kabinet létrehozását tartja  helyesnek – derült ki egy szerdán nyilvánosságra hozott közvéleménykutatásból.

Eszerint az izraeliek 36 százaléka támogatná a Benjámin Netanjahu vezette Likud, a Cipi Livni  irányította Kadima és a leköszönő védelmi miniszter, Ehud Barak  súlyos választási vereséget szenvedett Munkapártja által alkotott  kormányt. A megkérdezettek 16 százaléka a Likud, a Kadima és az  Avigdor Lieberman által vezetett, a választásokon harmadik helyen végzett Izrael az Otthonunk (Jiszráél Beiteinu) szélsőjobboldali világi párt alkotta hármast látná szívesen kormányon. A válaszadók 22 százaléka viszont kihagyná a trióból a centrista Kadimát, és elyette a vallási pártok, például a Sasz képviselőit látná szívesen a kormányban.

A február elején megrendezett parlamenti választások szoros  eredményt hoztak: bár a Kadima szerezte meg a legtöbb, 28  mandátumot a 120 fős kneszetben, a Likud 27 és az Izrael az Otthonunk 15 parlamenti helyével együttesen a jobboldali erők győzelmét biztosította. Simon Peresz államfő ezért Netanjahut bízta meg  kormányalakítással.

A jobboldali politikus nagykoalíció kialakítására törekszik, de  egyelőre nem tudta megnyerni magának a Kadimát. A két párt nem  tudott kompromisszumra jutni a palesztinokkal folytatandó tárgyalások kérdésében. A Likud ellenzi a palesztin állam létrehozását, míg a Kadima támogatja a „két nép, két állam” elvét, vagyis egy palesztin állam létrehozását Izrael mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.