Nagykoalíciós készültség Ausztriában

A majdani osztrák kormány előrehozza a 2010-re tervezett adóreformot, s már jövőre bevezeti a lakossági terhek 2,7 milliárd eurós csökkentését is tartalmazó intézkedéseket. A megállapodás a kormányalakítási tárgyalásokon született, együtt a költségvetési tervezet irányelveinek kidolgozásával. Ezzel a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt és a második helyezett Néppárt nagy lépést tett a nagykoalíció feltámasztása felé.

A reform legfontosabb intézkedése az adóterhek - személyi jövedelemadó és a vállalatokat terhelő bérköltség -  2,2 milliárd eurós csökkentése, mégpedig az adókulcs besorolások később részleteiben kidolgozott módosításával. (Ellenvetés: mivel a csökkentés a társadalombiztosítási járulékokra nem vonatkozik, az igazán szegények, a bruttó 1100 eurónál kevesebbet keresők számára ez az intézkedés nem hoz könnyebbséget, hiszen ők eddig sem fizettek adót). Ezenkívül 500 millió eurót fordítanak a családosok megsegítésére – egyebek között adó jóváírási lehetőség formájában. Mivel számítani lehet arra, hogy az új kormány megalakulásának elhúzódása miatt a csomagot csak később hagyják jóvá, a reform január 1-jétől visszamenőleg lép érvénybe.


Az adóreform kiegészült egy konjunktúra élénkítő programmal: ennek keretében további 1.9 milliárd eurót szán a majdani osztrák koalíció gazdaságfejlesztésre. A legnagyobb összeg  - 850 millió euró - az infrastrukturális beruházásoknak, a szövetségi ingatlanfejlesztő társaság építési terveinek jut. Ezt már korábban beütemezték, ám a későbbi időpontról most 2009-10-re hozzák előre. A fő haszonélvezők az iskola- és egyetem épületfejlesztések. További 570 millió euró jut degresszív leírási lehetőségként a vállalkozásoknak, a beruházások élénkítésének céljával. 150 milliót fordítanak a regionális foglalkoztatásra, 140 milliót a gyerekek iskolakezdés előtt kötelezővé és ingyenessé tett óvodai elhelyezésre, 100-100 milliót az épületek hőszigetelési projektjeibe illetve a kutatások támogatásába fektetnek.

A kiadások fedezésére milliárdos megtakarítást is ígér Werner Faymann és Josef Pröll, a két leendő koalíciós partnerpárt vezetője – igaz, még csak a jövő héten dolgozzák ki, hogy hol mennyit lehet lefaragni. A költségvetés azonban - az ígéreteknek megfelelően – lemond a felsőoktatási tandíjról és a vagyongyarapodási adóról. Az elképzelések szerint a deficit a reform ellenére 3 százalékon belül marad: 2009-ben ugyan a GDP 2,2 százalékára,  2010-ben  2,9 százalékára emelkedik, ám a továbbiakban a hiány csökken, s  2013-ra 1,7  százalék lesz.

A megállapodással felgyorsulhatnak a koalíciós tárgyalások: a megállapodás részleteit a jövő héten a szakmai albizottságok tárgyalják. Nem kizárt hogy néhány héten belül megalakulhat az új kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.