Nagykoalíció Romániában, RMDSZ nélkül?

A román választás két legsikeresebb pártja nagykoalícióról tárgyalt kedden. A szocdemek kérésére kimaradhat a koalícióból a magyar párt.

Teljes politikai hírzárlat volt kedden Bukarestben. Mindössze annyi szivárgott ki, hogy a Demokrata-Liberális Párt (D-LP) és a Szociáldemokrata Párt (SZDP) vezetői a nyilvánosságtól elvonulva hosszú órákon át egyeztettek. A két párthoz közel álló források tudni vélik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szocdemek kérésére kimarad a koalícióból, és ellenzékbe szorul, annak ellenére, hogy hétfőn Emil Boc D-LP-elnök még azt nyilatkozta, hogy a szövetségre valamennyi koalíciós képlet esetében számítanak.

Kedden az SZDP több vezető politikusa is világossá tette, hogy az RMDSZ-re vonatkozó feltételüket azért támasztották, mert ezt erdélyi szervezeteik hangsúlyosan követelték a párt hétfői országos fórumán. A szociáldemokraták szerint azért sincs szükség az RMDSZ-re, mert a két nagy párt közel 70 százalékkal rendelkezik a törvényhozásban. Titus Corlateanu SZDP-főtitkár szerint az a feltétel, hogy az RMDSZ kimaradjon a koalícióból, nem képezheti alku tárgyát.

Bukaresti források szerint az alakuló nagykoalíció két partnere tegnap délután már a tárcák és a tisztségek elosztásáról vitatkozott. A kormányfőt a D-LP adná, e tisztség várományosa Theodor Stolojan, de Mircea Geoana SZDP-elnök külügyekért felelős miniszterelnök-helyettes lehetne. A D-LP adná a képviselőház, az SZDP pedig a szenátus elnökét. Az új kormányban a tárcákat fele-fele arányban osztanák el. Az említett források szerint a kormányfő-jelöltet Traian Basescu elnök már szerdán megnevezné, hogy az csütörtökön és pénteken elkísérje őt Brüsszelbe.

Tegnap este a két nagy párt vezetői a parlament épületében ültek össze újabb tárgyalásra, amelynek végére, lapzártánk utáni órákra nyilatkozatokat is kilátásba helyeztek.

Markó Béla szerint az SZDP rosszul döntött, amikor koalíciós részvételét az RMDSZ kizárásához kötötte. Az RMDSZ elnöke elmondta: az elmúlt napokban Geoanáékkal többször is egyeztettek, és az SZDP vezetői valamennyi alkalommal leszögezték, hogy az RMDSZ-re számítanak a leendő koalícióban. Szerinte az SZDP ezzel a lépéssel a parlamentből kiesett szélsőséges Nagy-Románia Párt választóit kívánja magához vonzani.

A szövetségi elnök kijelentette: értékeli a D-LP és az államelnök elhatározását, hogy az RMDSZ-szel együttműködjenek.

Markó hangsúlyozta: az RMDSZ nem "a hatalom kedvéért" kíván részt venni a kormányzásban. - Csakis partnerségi és kölcsönösségi alapon kívánunk azonban részt venni egy olyan koalícióban, amelynek partnerei egyenlők - mondta. Hozzátette: nem akarnak "bármi áron" kormányra kerülni, a szövetség ellenzékben is fenn tudja tartani programját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.