Nagykoalíció lehet Bukarestben

A koalíciós tárgyalások még nem kezdődtek el Bukarestben, de hírek szerint már mindenki mindenkivel tárgyal. A Szociáldemokrata Párt jelezte: adott esetben hajlandó lenne lemondani arról, hogy a kormányfőt adja. Ezzel gyakorlatilag megnyitották az utat a nagykoalíció előtt. Az RMDSZ értékes, fele részben fiatalokból álló, új csapatot küld a parlamentbe, mondta Markó Béla pártelnök.

A koalíciós tárgyalások még nem kezdődtek el Bukarestben, de hírek szerint már mindenki mindenkivel tárgyal. A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelezte: adott esetben hajlandó lenne lemondani arról, hogy a kormányfőt adja. Ezzel gyakorlatilag megnyitották az utat a nagykoalíció előtt.

Mircea Geoana, a román Szociáldemokrata Párt vezetõje és Traian Basescu, a liberálisokhoz tartozó román elnök egy december 1-jei ünnepi megemlékezésen
Mircea Geoana, a román Szociáldemokrata Párt vezetõje és Traian Basescu, a liberálisokhoz tartozó román elnök egy december 1-jei ünnepi megemlékezésen

Szerdán a szocdemek két meghatározó vezetője, Viorel Hrebenciuc és Miron Mitrea annak a véleményének adott hangot, hogy szerintük életképes lehet a jövőben szocdem-liberális nagykoalíció is. A két párt együtt kényelmes, 70 százalék körüli többséget biztosíthatna a következő kormánynak a parlamentben - s ebbe még nincs beleszámolva a nemzeti kisebbségek (nem az RMDSZ) 18 képviselője, akik rendszerint a hatalom támagatói.

A PSD-PC szövetségen belül a szociáldemokraták jelentik a meghatározó erőt, nem a konzervatívok. A szociáldemokrata politikusok jelezték: egyelőre ragaszkodnak ahhoz, hogy ők adják a miniszterelnököt az új kormányban, bár nem zárják ki, hogy engedhetnek majd ebből a követelésükből.

Együtt vacsoráztak

A nagykoalíció lehetőségét korábban csak a sajtó latolgatta. Az egyik bulvárlap szerdán olyan fényképeket közölt, amelyeken a két párt vezetői láthatóak, amint kilépnek ugyanabból a vendéglőből. A képeken látható demokrata-liberális vezetők azonban szerdán cáfolták, hogy tárgyalásokat folytattak volna a PSD vezetőivel. Úgy nyilatkoztak, hogy a szociáldemokratákkal való találkozásuk puszta véletlen, a vendéglő más-más helyiségeiben ültek. A nagykoalíció esélyét viszont egyik párt sem zárta már ki.

Emil Boc, a Traian Basescu államfőhöz is közel álló demokrata-liberálisok vezetője szerdán közölte, hogy pártja egyelőre senkivel nem tárgyal, várják, hogy a hivatalos közlönyben is megjelenjen a választások végleges eredménye. A PD-L elnöke hozzátette: alkotmányjogilag Traian Basescu államfő nem köteles ugyan a demokrata-liberális pártból felkérnie valakit kormányalakításra (hiszen senki nem szerezte meg a szavazatok ötven százalékát plusz egy voksot), de erkölcsi szempontból nézve mégis ezt kell tennie - mondta Boc -, ugyanis a demokrata-liberálisoknak van a legtöbb parlamenti mandátumuk.

Az utóbbi két napon Emil Boc pártelnök több alkalommal is  megismételte, hogy valamennyi párttal készek együttműködni, hiszen a fő cél erős, széles támogatottságú kormányt alakítani.

Korábban a demokraták úgy nyilatkoztak, hogy a közel 20 százalék szavazatot kapott, a mérleg nyelvének szerepére alkalmas Nemzeti Liberális Párttal (PNL) folytatandó tárgyalásokat részesítik előnyben. A PNL azonban egyelőre kivár. Calin Popescu Tariceanu pártelnök csak annyit közölt, hogy folytatják együttműködésüket a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amire a magyar szervezet vezetői is hajlandóak.

Ha a két nagy párt koalícióra lép, sem a nemzeti liberálisokra, sem pedig az RMDSZ-re nem lesz szükségük a kényelmes többség
biztosításához. Talán ezért fogalmazott Calin Popescu Tariceanu kormányfő és NLP-pártelnök úgy, hogy a liberálisok nem hajlandók kompromisszumokat kötni, ha a helyzet úgy hozza, inkább ellenzékbe vonulnak. Egy ilyen megoldás természetesen az RMDSZ-t  is  ellenzékbe kényszerítené.

Az RMDSZ büszke az eredményre

Jó eredményt sikerült elérnie az RMDSZ-nek a november 30-i választásokon, megcáfolva a kishitűeket, akik nem bíztak abban, hogy a szövetség ismét bekerülhet a parlamentbe ugyanolyan arányban, mint négy évvel ezelőtt - jelentette ki szerdán Bukarestben Markó Béla RMDSZ-elnök.

Markó azt mondta: nagy gondot fordítottak arra, hogy mind a 449 körzetben olyan embereket jelöljenek, akik helyt tudnak állni a parlamentben. Így az új, módosításra szoruló választási rendszer visszásságai ellenére értékes csapatot sikerült kialakítaniuk, miközben a frakciót mindkét házban fele arányban új személyek, többnyire fiatalok alkotják.

Az elnök üdvözölte, hogy a Nagy-Románia Párt nem került be a törvényhozásba. - Mind a három bejutott párt demokratikus szervezet, és mindhárommal elképzelhető az együttműködés, ha megfelelő közös programot tudunk kialakítani - mondta. Közölte: a következő napokban tárgyalásokat folytatnak a román pártokkal.

Az RMDSZ-nek a választások nyomán képviselői és szenátorai a következő megyékben vannak: - képviselők: Arad (Faragó Péter), Bihar (Derzsi Ákos, Lakatos Péter, Pető Csilla), Brassó (Farkas Anna Lili), Kolozs (Máté András Levente, Pálfi Mózes Zoltán), Kovászna (Olosz Gergely, Édler András, Márton Árpád), Hargita (Kelemen Hunor, Antal István, Korodi Attila, Pál Árpád), Maros (Borbély László, Kelemen Attila, Kerekes Károly), Máramaros (Béres István), Szatmár (Erdei Doloczki István, Varga Attila), Szilágy (Seres Dénes), Ázsia-Afrika külföldi kerület (Kötő József); - szenátus: Bihar (Cseke Attila), Kovászna (Bokor Tibor, Albert Álmos), Hargita (Gyerkó László, Verestóy Attila), Maros (Markó Béla, Frunda György), Szatmár (Günthner Tibor), Szilágy (Fekete Szabó András).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.