Nagyítóval sem találják Orbán tízezernyi ukránját

A miniszterelnök februárban Brüsszelben azt mondta, hogy az ötvenezret meghaladta, és közelít a százezerhez az Ukrajnából Magyarországra érkezettek száma, később pedig a Bildnek adott interjúban is hasonló adatokat idézett.
A magyar sajtó azonban hiába nyomozott, nyomát sem találta ennyi menekültnek. Később Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is pontosított, mondván: 50-80 ezer ukrán állampolgár érkezhetett az ottani kaotikus viszonyok miatt Magyarországra, ahol nincsenek hivatalosan nyilvántartva például menekültként.

Hogy hány ukrán állampolgárságú menekült tartózkodik ma Magyarországon, arról a budapesti ukrán konzulátusnak nincsenek adatai. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tavalyi kimutatását idézve ukrán internetes portálok azt közölték, hogy június végéig Magyarországon hatvan Ukrajnából érkezett ember kért védelmet a hatóságoktól.

Az igaz, hogy több mint százezer Ukrajnából Magyarországra érkezőről is tett említést az ukrán sajtó, igaz, egészen más kontextusban. Egy interjúban, amelyet csaknem egy éve közölt Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövettel az UNIAN hírügynökség, az újságíró egyebek közt olyan adatot idézett, amely szerint mintegy 124 ezer ukrán kért magyar állampolgárságot, ötven százalékuk azonban jogellenesen. A magyar diplomata nem cáfolta a kérelmek számát, csak azt jegyezte meg, hogy a törvénysértők említett aránya túlzó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.