Nagyhatalmi nézeteltérések Szíria békéjéről

Oroszország ellenvetései miatt nem sikerült megállapodniuk a szakértőknek a Szíriáért Akciócsoport genfi tanácskozásának záródokumentumában.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagja, Törökország, Irak, Kuvait és Katar külügyminisztere, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton ül össze a svájci városban, hogy megvitassa a Kofi Annan által kidolgozott, a szíriai nemzeti egységkormány létrehozását célzó új javaslat végrehajtását, és megállapodjon a politikai átmenet alapelveiről.

Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja péntekre előkészítő tárgyalást hívott össze a külügyminisztériumok magas rangú képviselőinek részvételével. A tanácskozás után azonban Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy alapvető nézeteltérések miatt a szakértők nem jutottak dűlőre a zárónyilatkozat szövegében. „Nyugati partnereinek maguk akarják meghatározni a politikai folyamat eredményét, noha ez a szíriaiak dolga, nekik kell erről dönteni" - fogalmazott Gatyilov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután pénteken Szentpéterváron tárgyalt amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal, még arról beszélt, nagyon jó esély van arra, hogy a szombati genfi Szíria-konferencia résztvevői közös nevezőre jussanak a politikai rendezés kérdésében. Ugyanakkor ő is hangsúlyozta: senkinek nincs joga arra, hogy a szíriaiak helyett meghatározza a politikai átmenet eredményét, mert az visszaütne.

Bár Clinton nem nyilatkozott, egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő közölte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok továbbra sem ért egyet a szíriai válság rendezésének módszereiben. „Még mindig vannak nézeteltérések" - mondta, de arra nem vállalkozott, hogy véleményt nyilvánítson a genfi konferencia sikerének esélyeiről.

Egy tervezet szerint Annan egyértelmű és visszafordíthatatlan szakaszokra osztaná a demokratikus átmenet folyamatát, amelynek egyik részeleme a nemzeti egységkormány felállítása. Ebből a kormányból kizárná Annan mindazokat, akiknek a jelenléte árthat az átmenet hitelességének, és veszélyt jelent a megbékélésre, illetve a stabilitásra. Ez a kitétel kimondatlanul ugyan, de Basár el-Aszad elnökre vonatkozhat, amit Oroszország nem hajlandó elfogadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.