Nagygyűlések csatája Párizsban

Hiába hajrázik Nicolas Sarkozy francia államfő-elnökjelölt, nem neki áll a zászló. Legalább is ezt állítja két közvélemény-kutató intézet, legfrissebb felmérésük szerint ugyanis a szocialista jelölt, Francois Hollande nyeri az elnökválasztások most vasárnap esedékes első fordulóját.

Az LH2 nevű intézet és a CSA közvélemény-kutató egybehangzóan állítja, hogy megfordult az utóbbi hetek tendenciája, és ha csekély különbséggel is, Hollande áll nyerésre az első forduló előtt. Két másik intézet ugyanakkor még mindig Sarkozy esélyeit látja jobbnak. Az Opinionway szerint a jelenlegi elnök 28 százalékon áll, egy százalékkal megelőzve baloldali ellenfelét, miközben az Ifop 28,5 százalékot mért Sarkozynél, s csak 27-et Hollande-nál. Valamennyien megjegyzik viszont, hogy a különbség a két fő jelölt között a hibahatáron belül van, a fél-egy százalékos elmozdulás ugyanis értelmezhetetlen. Vasárnap tehát bármi megtörténhet.

Hollande és Sarkozy választási plakátja egy párizsi falon
Official campaign posters for French President and UMP political party candidate Nicolas Sarkozy (R) and Socialist Party candidate Francois Hollande, for the 2012 French presidential election, are displayed on a wall in Paris April 16, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Ez lehet az oka, hogy mind Sarkozy, mind Hollande utolsó erejét összeszedve kampányol, s az elmúlt hétvégén a „nagygyűlések csatája” zajlott a párizsiak szeme előtt. A két legesélyesebb jelölt fél-félmillió hívet toborzott utolsó nagy demonstrációjára, tehát még ebben sem tudtak egymás fölé kerekedni. Sarkozy öt évvel ezelőtti győzelmi ünnepségének színhelyén, a párizsi Concorde téren arra kérte híveit, a „csendes többséget”, hogy ne féljenek, mert az ellenfél nem fog győzni. Félnivalójuk éppen néhányaknak lehetne is, hiszen Hollande jelezte: az évi egymillió euró feletti jövedelmeket 75 százalékos adóval sújtaná. A szocialista jelölt eközben a vincennes-i kastély előtti téren tüzelte hallgatóságát, mondván: nem létezik az egyik oldalon hangos kisebbség, a másikon pedig csendes többség. Ez a többség ugyanis nem csendes lesz, hanem merész, és változást hoz Franciaország életében.

Ha az első fordulót illetően megoszlanak is a közvélemény-kutató intézetek, a május 6-i második fordulóban mindegyikük Hollande győzelmét valószínűsíti. Vitatkozik velük a Le Monde hasábjain Patrick Buisson, Sarkozy legközelibb tanácsadója, aki szerint a május 6-ra vonatkozó előrejelzések abból indulnak ki, hogy azon a részvétel alacsony lesz. Csakhogy ezt a korábbi választási tapasztalatok nem igazolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.