Nagy összegű adományokat kapott Liam Fox barátja

Homályos és igen nagy összegű magánadományokat kapott az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botránya közepette lemondani kényszerült egykori brit védelmi miniszter, Liam Fox barátja, és szombati brit sajtóértesülések szerint végül emiatt vált tarthatatlanná Fox pozíciója.

Liam Fox előző este jelentette be lemondását, mivel néhány nappal korábban kiderült, hogy egy bizalmas barátja, a 34 esztendős Adam Werritty rendszeresen az ő tanácsadójának adta ki magát, és államközi eseményeken is jelen volt, jóllehet nem állt sem a védelmi tárca, sem a kormányzó Konzervatív Párt alkalmazásában.

Werritty "tanácsadói" minőségében a védelmi minisztert szinte mindegyik hivatalos külföldi látogatásra elkísérte Szingapúrtól Dubajon és Sri Lankán át Új-Zélandig, és többtucatnyi alkalommal járt a minisztérium londoni épületében is Fox vendégeként.

Az ügyet a múlt hétvége óta folyamatosan boncolgató brit sajtóban már a botrány kipattanása után is feltételezések láttak napvilágot arról, hogy Werritty utazásait és üzleti tevékenységét homályos hátterű pénzforrások finanszírozzák.

A szombati Daily Mail azonban már konkrét összegekről közölt értesülést: a konzervatív tömeglap forrásai szerint a Konzervatív Párt pénzügyi holdudvarához tartozó nagyvállalkozók összesen 157 ezer fonttal (több mint 50 millió forinttal) finanszírozták a volt védelmi miniszter barátjának utazgatásait és vállalkozásait.

Ez egyben súlyos összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet. A Mail értesülései szerint ugyanis az egyik adományozó - egy kockázatitőke-vállalkozást irányító milliomos -, aki szintén adományozott pénzt Fox barátjának, korábban felvásárolt egy hadiipari vállalatot, amely a brit királyi légierő (RAF) harci és csapatszállító repülőgépeihez is gyárt alkatrészeket.

A nagyvállalkozó, Jon Moulton 35 ezer fonttal támogatta Werritty hivatalosan non-profit vállalatként működő biztonságpolitikai elemző és kutatócégét. Moulton a Daily Mail szombati idézete szerint felfedte, hogy Liam Fox személyesen kérte tőle "egy" non-profit biztonságpolitikai vállalkozás anyagi támogatását.

A szombati Financial Times értesülése szerint ugyanakkor Moulton azt nem tudta, hogy a pénz Fox barátjának cégéhez került, és "nem volt túl boldog", amikor ez tudomására jutott.

A londoni gazdasági napilap konzervatív párti forrásai szerint Fox helyzete akkor vált végleg tarthatatlanná, amikor a sajtó "elkezdett rászállni" a párt gazdag magántámogatóira az ügy feltárása során, és a Konzervatív Párt magánfinanszírozói hátteréből ezt sokan nem vették jónéven.

A Financial Times szerint mindazonáltal továbbra sem világos, hogy milyen előnyökre számíthattak azok az adományozók, akik Werritty utazásait finanszírozták.

Liam Fox a botrány múlt hétvégi kirobbanása utáni első nyilatkozatában még azt mondta, hogy barátjának semmiféle üzleti haszna nem származott a vele fenntartott kapcsolatából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.