Nagy fricskát kaptak Obamától a republikánusok

Az amerikai elnök új nemzetbiztonsági tanácsadója az a Susan Rice lesz, akinek a külügyminiszteri kinevezését kissé mondvacsinált ürügyre hivatkozva a republikánusok akadályozták meg januárban.

Tom Donilon júliusi távozása után Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet lesz Barack Obama elnök új nemzetbiztonsági tanácsadója – jelentette be szerda délután a Fehér Ház. Rice korábban az első számú jelölt volt Hillary Clinton utódjaként a külügyminiszteri posztra, ám a republikánusok végül megakadályozták a kinevezését.

Rice felszólalása az ENSZ közgyűlésen 2009. június 24-én. Mélyből újra a magasba
Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet felszólalása az ENSZ közgyűlésen 2009. június 24-én

Rice amiatt került a republikánus bírálatok kereszttüzébe, amit a líbiai konzulátus elleni szeptemberi támadásról mondott. A CIA által előkészített első anyagokból felkészülve a politikus asszony először úgy nyilatkozott, feltehetően spontán tüntetésből alakult ki a Stephen Christopher nagykövet és három másik amerikai halálát okozó bengázi támadás. Később derült ki, hogy előre eltervezett támadás történt, a republikánusok viszont ekkor kaptak az alkalmon, és támadni kezdték Rice-t. Arra hivatkoztak, hogy az ENSZ-nagykövet hamis képet festett a bengázi akcióról, csak azért, mert terrorizmust emlegetni a demokraták számára kényelmetlen lett volna a novemberi elnökválasztást felvezető kampány kellős közepén. Mivel a külügyminiszter kinevezéséhez szenátusi jóváhagyás kell, Rice nem akart blamázst kockáztatni, és visszalépett a jelöltségtől, így a januárban távozott Hillary Clintont végül a szenátus külügyi bizottságának az elnöke, John Kerry váltotta a külügyminisztérium élén. (Hogy Bengázi miatt miért pont Rice bukott, nagy kérdés, hiszen az Obama-adminisztráció képviselői – beleértve Donilont is – széltében-hosszában azt nyilatkozták, hogy a támadás spontán akció volt.)

Nemzetbiztonsági tanácsadó kinevezéséhez a Fehér Háznak nem kell szenátusi jóváhagyást kérnie. Rice 48 éves, doktorátusát az oxfordi egyetemen szerezte nemzetközi politikából. Már a Clinton-kormányban is a nemzetbiztonsági csapatban dolgozott, majd Obama tanácsadója volt 2008-as kampánya alatt. Az emberi jogokért folytatott harc elkötelezett híve, kiállt amellett is, hogy a NATO beavatkozzon a líbiai polgárháborúba. Azt már a rossznyelvek jegyzik meg, hogy a politikus asszony feltűnően jó viszonyt ápol több afrikai diktátorral is, a Demokrata Párton belül pedig kissé megosztó személyiségnek számít: bár Obamának közeli szövetségese, a Clinton család nem rajong túlságosan érte, és egy beintéssel kihúzta a gyufát az amerikai diplomácia néhai nagyjánál, Richard Holbrooke-nál is.

Azt, hogy Rice nemzetbiztonsági tanácsadó lesz, márciusban a Washington Post szellőztette meg először. A politikus asszonyt az ENSZ-nagyköveti poszton Samantha Power volt fehér házi tanácsadó, emberi jogi szakértő követi majd.

Donilon júliusig marad nemzetbiztonsági tanácsadó, Obama európai és afrikai körútja után távozik a tisztségből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.