Piacon tarolt végig az észak-oszétiai autóbomba

Nagy erejű robbanás történt csütörtökön az észak-oszétiai Vlagyikavkaz belvárosi piacának bejáratánál: a helyi belügyminisztérium közlése szerint 12 ember életét vesztette, a város kórházaiba több mint 80 sebesültet vittek be, s még több órával a merénylet után is tartott az áldozatok elszállítása.

A merénylők egy közeli ház parkolójában leállított, robbanóanyagokkal megrakott autót röpítettek a levegőbe. A robbanás ereje az első szakértői vizsgálatok szerint mintegy 10 kilogramm trotilnak felelt meg. Az ügyészség terrorcselekmény ügyében indított büntető eljárást. A robbanást követően azonnal a helyszínre ment Tejmuraz Mamszurov, Észak-Oszétia elnöke, Dmitrij Medvegyev orosz államfő pedig a helyszínre rendelte Alekszadr Hloponyin miniszterelnök-helyettest, az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben illetékes elnöki megbízottat. Mamszurov első nyilatkozata szerint egyértelműen terrorcselekmény történt, szavai szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Volga gépkocsijával a piacnál.

Az utóbbi időben újra jelentősen megszaporodtak az orosz Észak-Kaukázusban, a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságokban elkövetett és onnan szervezett merényletek. Csak Dagesztánban szerdán meghalt egy rendőr, aki ellen előző nap követtek el merényletet, ugyancsak szerdán pokolgépet és további robbanószerkezetek készítéséhez való alkatrészeket találtak egy mahacskalai szállodában, felrobbantottak egy gabonát szállító vonatot, s néhány napja pokolgépet találtak egy vízi erőműben is. Az utóbbi ugyan nem robbant fel, de eddig ismeretlen okból tűz volt a létesítményben.

A terrorcselekmények elszaporodásának okát szakértők részben abban látják, hogy a fegyveres testületek az utóbbi időben számos iszlám szélsőségest öltek meg, köztük a különféle csoportok több vezérét is, továbbá hogy a magát a Kaukázus Emírjének nevező Doku Umarov személye körül a jelek szerint viszály tört ki a szélsőségesek között: akadnak, akik már le akarják váltani eddig nem vitatott vezetői tisztségéből. Végül a legfőbb okot a szakértők a térség gazdasági problémáiban látják. Az észak-kaukázusi köztársaságokban megfigyelők szerint már nincsenek olyan szervezetek, amelyek az Oroszországtól való elszakadásért küzdenének.

Oroszország közben egyre többet fordít a térség fejlesztésére: a napokban elfogadott, 2025-ig szóló társadalmi-gazdasági fejlesztési stratégia 400 ezer munkahely létrehozását és a nagy beruházások eddiginél nagyobb összeggel való támogatását irányozza elő, továbbá az orosz VEB bank keretében egy olyan ügynökség létrehozásáról rendelkezik, amelynek feladata legelső sorban a térségben végrehajtandó beruházások vonzása és finanszírozása.

Az utóbbi időben újra jelentősen megszaporodtak az orosz Észak-Kaukázusban, a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságokban elkövetett merényletek
ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF DEATH AND INJURY People stand at a blast site in Vladikavkaz, September 9, 2010. At least five people were killed and dozens wounded in a blast in the southern Russian city of Vladikavkaz on Thursday, the Itar-Tass news agency reported, citing the regional health ministry. REUTERS/Kazbeg Basayev (RUSSIA - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.