Nagy balhé a kis szigetek körül

Egyre fenyegetőbb a Kelet-kínai-tengeren, a japánul Szenkakunak, kínaiul Diaoyunek nevezett szigetek körül kiújult feszültség. Csütörtökön az Egyesült Államok után Japán és Dél-Korea is be nem jelentett átrepülést hajtott végre a kínai légvédelmi zónában. Kína harci repülőgépeket küldött az övezetbe.

Egyre fenyegetőbb a Kelet-kínai-tengeren, a japánul Szenkakunak, kínaiul Diaoyunek nevezett szigetek körül kiújult feszültség. Incidens is kialakulhat Kelet-Ázsia két vezető hatalma között – figyelmeztetnek tokiói elemzők, akikre a londoni The Guardian hivatkozott. Egy vezető japán kormányilletékes egyenesen a ’30-as években, Európában kialakult helyzethez hasonlította a mostanit: akkor a fegyverkező Németország fitogtatta erejét a határain túl. Ráadásul Tajvan is területe részének tekinti a vitatott szigeteket, amelyeket Diaoyutaisnak nevez. Kína az új légvédelmi zónába berepülő gépekre ugyan eddig nem reagált, az állami média jelentése szerint azonban harci repülőgépeket küldtek a térségbe. A légierő egyik ezredesére hivatkozva a Xinhua azt közölte, hogy a gépek járőröztek.

Japán nacionalisták kitűzik országuk zászlaját a vitatott státusú, lakatlan szigetek egyikén
Unidentified members from Japanese nationalist group and local assembly members are seen after landing on a Uotsuri island, part of the disputed islands in the East China Sea, known as the Senkaku isles in Japan, Diaoyu islands in China, in this photo by Kyodo August 19, 2012. Several Japanese nationalists landed on Sunday on a rocky island in the East China Sea at the heart of a territorial row with Beijing, sparking protests in several Chinese cities and a diplomatic rebuke from Beijing. Tokyo and Beijing have been feuding for decades over the island chain, known as the Senkaku in Japan and the Diaoyu in China, near potentially huge maritime gas fields. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN

– Kína nem fog meghátrálni. Közvetlen érdekszférájaként tekint a Kelet-kínai-tengerre. De ugyanígy tesz az USA előretolt haditengerészete és Japán is. Hogyan kezeljük tehát az érdekszférák eme ütközését? Úgy vélem, végső soron menedzselhető lesz a helyzet, de igen kellemetlen légkör alakul ki a következő évtizedre vagy még tovább is – ezt pedig Nogami Josiji, a Nemzetközi Ügyek Japán Intézetének munkatársa nyilatkozta a brit lapnak. Kína védelmi költségvetése hivatalosan is a japánnak csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt évtizedben, és tavaly 102 milliárd amerikai dollárt tett ki.    

Csütörtökön az Egyesült Államok után Japán és Dél-Korea is be nem jelentett átrepülést hajtott végre a kínai légvédelmi zónában – jelentette az MTI. Mégpedig anélkül, hogy betartották volna a Peking által megkövetelt szabályokat az övezetben. Szuga Josihide japán kormányszóvivő közölte, hogy a japán haderő gépei Kína értesítése nélkül berepültek az övezetbe, ám erre nem érkezett „különösebb válasz” Peking részéről. A japán parti őrség is megerősítette, hogy járőrözést folytat az övezetben. – Nem változtattunk a járőrözési műveleteinken a területen, és nem jelentettük repülési terveinket (Kínának). Nem találkoztunk kínai gépekkel – közölte a szóvivő.

Kína múlt szombaton jelölte ki az övezetet, amely kiterjed Japán és Dél-Korea által magáénak tartott területekre is, és átfedésben van mindkét ország saját légvédelmi zónájával. Peking azt követeli, hogy a területre belépő gépek azonosítsák magukat, küldjék el a repülési terveiket, és folyamatos rádiókapcsolatot tartsanak fent a kínai légi irányítással. Ezt Japán, az Egyesült Államok, és immár Dél-Korea sem hajlandó betartani. A kínai hadsereg korábban azt állította, hogy védelmi intézkedéseket léptet életbe, ha egyes repülőgépek nem vetik alá magukat a szabályoknak.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter arról biztosította japán kollégáját, hogy országa úgy tekinti: a Szenkaku-szigetekre is kiterjed Washington és Tokió védelmi egyezménye, amely külső agresszió esetén beavatkozásra kötelezi az Egyesült Államokat legnagyobb kelet-ázsiai szövetségese oldalán – jelentette a Reuters. A Kelet- és Délkelet-Ázsiában különösen aktív Hagel emellett arra kérte Tokiót, hogy „tanúsítson megfelelő visszafogottságot”. A Pentagon első embere a minap is konfliktusba ütközött a térségben, amikor Dél-Koreát próbálta mérsékletre inteni éppen Japán (és utóbbi vitatott második világháborús szerepe) ellenében, ám csak felhergelte vele Pak Gün-hje elnöknőt. Mindenesetre mindhárom érintett fővárost felkeresi a jövő héten Joe Biden amerikai alelnök, hogy enyhítse a feszültséget a térségben.

Még kedden az amerikai légierő két B–52-es bombázója is átrepült az övezeten, fittyet hányva a Kína által az övezetben megkövetelt azonosítási szabályokra. Peking mind az amerikai, mind a dél-koreai berepülésről azt mondta, hogy végig figyelemmel kísérte a gépek útját, bár elemzők szerint a kínai légierő nem rendelkezik megfelelő kapacitásokkal és képességekkel az övezettel kapcsolatos előírások betartatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.