Nagy bajok a romániai népszámláláson

Sok a rendellenesség és a visszaélési kísérlet a Romániában zajló népszámláláson, a biztosok nem szívesen írnak magyart a rovatokba – derül ki a tiltakozásokból. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) elnöke részegen nyilatkozott a sajtónak.

Egyre több panasszal élnek Romániában a népszámlálási biztosok ellen, főleg a nemzetiségek regisztrációjával kapcsolatban. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke két nappal ezelőtt ismét levélben fordult Vergil Voineaguhoz, az INS elnökéhez, amelyben egy sor rendellenesség megoldását kéri.

A panaszok többsége arról szól, hogy a kérdezőbiztos sokszor nagyvonalúan kihagyja a nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó kérdéseket, és nem tölti ki a nemzetiség megjelölésére használt rovatokat sem, csak a megfelelő kódokat írja be, ami viszont később visszaélésekhez vezethet – állítja az RMDSZ. Előfordul viszont az is, hogy ha beírja a nemzetiséget, a helyes „maghiar” helyett a „magiar” kerül a rovatba, így az összesítésnél az elírás miatt sokan a „Nemzetisége: egyéb” kategóriába kerülhetnek.

Ha ez nem lenne elég, sok kérdezőbiztos automatikusan a románt írja, be, mivel összetéveszti az etnikai hovatartozást az állampolgársággal. Sokan értesítettek arról is, hogy az űrlapok kitöltésénél ceruzát használnak, amelynek nyoma később nyilván könnyedén törölhető. Az említett szabálytalanságokról elsősorban Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros, Temes, Szeben, Brassó és Bákó megyékből érkeztek jelzések.

Az október 20-án kezdődött és a hónap utolsó napjáig tartó népszámlálást Romániában más is zavarja. Az Adevarul napilap csütörtöki száma arra is felhívta a figyelmet arra, hogy a fővárosban különösen nehéz összeszámolni a lakosokat. A számlálóbiztosok rendőri kíséret nélkül nem mernek bemenni némelyik, főleg romák lakta lakónegyedbe, a luxus-lakóparkokban pedig biztonsági őrök akadályozzák, hogy a biztosok „zavarják” az ott élőket.

De követett el nagy malőrt maga a statisztikai hivatal is. Miután az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nyilvánosan hangoztatta adatvédelmi aggályait, amelyek szerint a személyi szám megadása alkalmas lehet a ma hatalmon lévőknek „választási csalásra”, az INS szóvivője a napokban hivatalos információként közölte, hogy nem kötelező a személyi szám megadása a népszámláláson. Ez nincs így: Voineagu a statisztikai hivatal elnökeként később cáfolta a szóvivő állítását, vagyis a személyi szám megadása kötelező. A számlálóbiztosoknak ezért újból fel kell keresniük azokat a személyeket, akik a korábbi megtévesztő információ miatt megtagadták azonosítójuk megadását. Akik továbbra sem hajlandók megadni az azonosító kódot, azokat megbírságolják. Az amatőr hiba miatt a szóvivőt kirúgták, Emil Boc miniszterelnök pedig fejmosásra magához rendelte Voineagut, megígérve, neki, hogy ő is bukik, ha nem lesz úrrá a helyzeten.

Voineagu azonban úgy tűnik, nem értett a józanságra intő szóból, mert csütörtök este részegen sikerült nyilatkoznia a román RTV hírtelevíziónak, egy egész országot nevettetve meg botladozó beszédével. Az INS elnökét a a csatorna a személyi szám megadása kapcsán kérdezte, a telefonon elért interjúalany viszont megszólalni is alig tudott, ha pedig forgott a nyelve, rá egyébként nem jellemző módon belegabalyodott a mondanivalójába.

A stúdióbeszélgetés vendégei és a közönség alig tudta visszafogni magát: Voineagu egy-egy megnyilvánulását mindvégig hangos kuncogás kísérte a negyedórás beszélgetés alatt.  Ennek végeztével az egyik meghívott azt kívánta, ha az INS-elnök egy névnapi bulin tartózkodik, éljen sokáig az ünnepelt, ám az INS elnöke azt mondta, szó sincs ünnepről, éppen egy „mondhatni tudományos” vitán vesz részt.

A Mediafax román hírügynökségg pénteki értesülése szerint a kormány most azt mérlegeli, hogy a malőrök és a nehézségek miatt meghosszabítja a népszámlálás határidejét.

Marosvásárhely, 2011. október 20.
Kovács Réka marosvásárhelyi lakos kisgyermekével karjában nézi, amint a számlálóbiztos segít neki kitölteni az űrlapokat. Megkezdődött Romániában a népszámlálás; összesen 120 ezer számlálóbiztos fogja felkeresni a h
Marosvásárhely, 2011. október 20. Kovács Réka marosvásárhelyi lakos kisgyermekével karjában nézi, amint a számlálóbiztos segít neki kitölteni az űrlapokat. Megkezdődött Romániában a népszámlálás; összesen 120 ezer számlálóbiztos fogja felkeresni a háztartásokat. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatják a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.