Nagy ígéretek két héttel a görög választások előtt

Adócsökkentésre és a megszorítások fokozatos leállítására tett ígéretet Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök szombaton, hogy ezzel csábítson át szavazókat az előrehozott választások előtt a közvélemény-kutatásokat is vezető baloldali ellenzéki párttól, a Szirizától.

Szamarasz koalíciós kormánya 2012 óta több népszerűtlen reformot hozott. Ezeknek része volt a 240 milliárd eurós EU/IMF mentőcsomag is, mely visszafordította Görögországot a teljes gazdasági összeomlástól és az egész eurózónát érintő válságból.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a baloldali radikális Sziriza, amely ellenzi Görögország nemzetközi támogatását, megelőzi Szamarasz jobbközép Új Demokrácia pártját két héttel az előrehozott választások előtt, melyre azért kerül sor, mert a görög parlament nem tudott új elnököt választani.

A heves kampány közepette Szamarasz próbál Görögország javulására összpontosítani, és felhívni a választók figyelmét a gazdasági növekedés első jeleire, a hat éves recesszió után. A miniszterelnök megígérte, hogy ha pártját újraválasztják, könnyít a görögök terhein. Nem lesz semmilyen további nyugdíj- és bércsökkentés – mondta Szamarasz a párt tagjai és szimpatizánsai előtt egy athéni szállodában.

A görög gazdaság valóban növekedett a tavalyi év első negyedévében, először 2009 második negyedéve óta, és tovább bővült a 2014-es év harmadik negyedévében - számol be a Reuters.

Szamarasz megfogadta, hogy még idén csökkenti a népszerűtlen ingatlanadót és a társasági adót is, utóbbit 26-ról 15 százalékra. Burkolt támadást intézett ellenfelei ellen is, mert az ígéreteit, és a jólétet Görögországban visszatéréséhez kötötte, és ahhoz, hogy ha újra hatalomra kerül, akkor lezárja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, és biztonságossá teszik az adósságcsökkentést.

A Görögország megsegítését célzó tárgyalások akkor folytatódhatnak, ha az új kormány a helyén van, a választások után.

Szamarasz fő ellenfele Alekszisz Ciprasz, a Sziriza vezetője egy keményebb vonalat képvisel az EU-s és IMF-partnerekkel szemben. A radikális párt elnöke szakítani akar a megszorító intézkedésekkel, melyekre a mentőcsomag miatt van szükség. Növelné viszont a minimálbért és befagyasztaná az állami elbocsátásokat.

Ciprasznak újra tárgyalna a hitelezőkkel is, amivel a pénzügyi piacokat nyugtalanítja. A pártelnök egy szombati kampánybeszédében hangsúlyozta, hogy Görögország egy gyarmat marad jövő nélkül, ha a megszorítás politikája folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.