Nagy-Britanniába viszik a tálibok által meglőtt pakisztáni kislányt

Malala Juszufzaj állapota stabil. Titok, hogy melyik brit kórházban fogják ápolni, de még heteken, ha nem hónapokon át kezelésre szorul.

Nagy-Britanniába viszik hétfőn Malala Juszufzajt, azt a pakisztáni kislányt, akit a múlt héten lőttek fejbe, mert blogján arról írt, hogy a tálibok  elnyomják az embereket és nem hagyja tanulni a nőket ott, ahol ők gyakorolják a hatalmat az iszlámábádi kormány helyett. Malalát hétfőig Ravalpindiben ápolták; az első operáció után az állapota stabil, de az orvosok szerint a következő pár nap „kritikus” lesz a számára. Ravalpindiből a kislányt először a pakisztáni fővárosba, Iszlámábádba, majd az Egyesült Arab Emirátusok érintésével Nagy-Britanniába viszik; hogy konkrétan melyik kórházban fogják ápolni, az titok, de hivatalos bejelentések szerint a kezelése nem ró „pluszterheket” a brit egészségügyre. Malalára még egy koponyaműtét és neurológiai kezelés vár; jelenleg mesterséges kómában tartják.Heteken, ha nem hónapokon át lesz kórházban – mondják az orvosai.

A 14 éves kislány a „szekularizmus hirdetése” miatt vívta ki a tálibok haragját, vagyis azzal, hogy kiállt a nők tanulási joga mellett. Malala az észak-pakisztáni Szvat-völgyből származik, ahol a tálibok három éve vették át a hatalmat, és a saría törvénykezést kényszerítették az országrészre. Ez az ő értelmezésükben többek között azt jelenti, hogy lányok és nők nem tanulhatnak az iskolákban. Malala az internetes naplójában sírta ki magát emiatt: arról írt, hogy tanulni akar, orvos szeretne lenni, s nem akar úgy élni, ahogy a tálibok parancsolják. „Fájt ma kinyitni a szekrényt és látni, hogy ott az egyenruhám és a táskám. A fiúknak holnap kezdődik a suli. De a tálibok megtiltották, hogy a lányok tanulhassanak” – szerepel a Malala egyik 2009-es blogbejegyzésében.

Az elmúlt pár év alatt magának és az ügyének is hírnevet szerzett kislányt a tálibok kedden támadtak meg, amint buszon ülve éppen hazafelé tartott a Szvat-völgyben lévő Mingorában. A lövések a fején és a nyakán érték, és rajta kívül két társa is megsebesült. Miután kiderült, hogy Malala túléli a merényletet, egy tálib szóvivő azt mondta, hogy a kislányt „mindenképpen meg fogják ölni”. Malala a fenyegetés miatt rendkívüli hatósági védelmet élvez. Eddig négy embert vettek őrizetbe a támadással összefüggésben.

A nemzetközi sajtó egy hete visszhangzik a merénylettől és a kislány sorsától, akinek bátor kiállása William Hague brit külügyminiszter szerint „mindannyiunk számára példát jelent”. Gordon Brown volt brit miniszterelnök, aki jelenleg az ENSZ különleges oktatási megbízottja, hétfőn kampányt indított mindazért, amiért „Malala küzd”. „Ma világszerte 32 millió kislány van, aki nem járhat iskolába, és itt az idő, hogy keményebben harcoljunk Malala álmának megvalósításáért” – hangoztatta a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.