„Nagy-Britannia nem keresztény ország”

A brit társadalom megosztásával vádolja hétfőn megjelent nyílt levelében többtucatnyi brit közéleti személyiség David Cameron miniszterelnököt, aki a minap keresztény országnak nevezte Nagy-Britanniát.

Cameron az anglikán egyház Church Times című folyóiratában közölt cikkében azt írta, hogy Nagy-Britanniának szégyenérzet nélkül vállalnia kell keresztény mivoltát.

A Daily Telegraph hétfői kiadásában 55 közismert brit személyiség - köztük Ken Follett író, Alice Roberts őstörténet-kutató professzor, világszerte népszerű tudományos BBC-sorozatok szerzője és műsorvezetője, Sir John Sulston Nobel-díjas biológus, valamint a Brit Humanista Társaság számos tagja - nyílt levélben tiltakozott e megjelölés ellen. Az aláírók szerint jóllehet „szűk alkotmányos értelmezés” alapján az Egyesült Királyságban létezik államegyház – az anglikán egyház, amelynek első számú világi vezetője II. Erzsébet királynő –, Nagy-Britannia azonban nem keresztény ország.

Felmérések, közvélemény-kutatások, tanulmányok sora mutatja ugyanis, hogy a britek többsége hite vagy vallási identitása alapján nem vallja magát kereszténynek. Nagy-Britannia plurális és nagyrészt nem vallásos társadalom, és ha valaki "folytonosan mást állít", az elidegenedést és megosztottságot szít a társadalmon belül - állapítják meg a nyílt levél szerzői.

Helyénvaló annak a tevékenységnek az elismerése, amellyel sok keresztény hozzájárult a brit társadalom fejlődéséhez, helytelen azonban az ő hozzájárulásukat kivételesként kezelni, hiszen ezzel egyenértékű az a hozzájárulás, amelyet más hitet valló britek nyújtottak - áll a levélben.

Az aláírók szerint a legtöbb brit nem kívánja, hogy választott kormánya tevőlegesen előnyben részesítsen vallásokat vagy vallási identitásokat, és felesleges olyan „kimerítő szektariánus vitát szítson, amely többségük életének nem képezi részét.

A levélhez fűzött kommentárjában a The Daily Telegraph kiemeli, hogy a legutóbbi, 2011-ben elvégzett brit népszámlálás során a magukat keresztényként azonosító britek aránya 59 százalék volt a tíz évvel korábbi felmérésben rögzített 72 százalék helyett; ez azt jelenti, hogy egy évtized alatt 4,1 millióval csökkent a magukat kereszténynek vallók száma Nagy-Britanniában. Ráadásul a csökkenés tényleges mértékét elfedi, hogy a két népszámlálás közötti tíz év tömeges bevándorlása során 1,2 millió, magát keresztényként azonosító külföldi telepedett le Nagy-Britanniában - olvasható a brit lap írásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.