„Nagy-Britannia jövője az Európai Unióban van”

A Munkáspárt nem követi David Cameron “önkényes” politikáját és csak abban a “valószínűtlen” helyzetben ír ki 2020 előtt “igen-nem” népszavazást Nagy-Britannia Európai Uniós tagságáról, ha újabb jogkörök kerülnek át Westminsterből Brüsszelbe.

Ed Miliband, mind egy Financial Timesban megjelent cikkben, mind a London Business School falai között elhangzott beszédében hangsúlyozta hogy pártja elkötelezett az EU mellett. Az ellenzék vezérének meggyőződése szerint a referendum okozta bizonytalanság árt a brit gazdaságnak.

A jövő évi parlamenti választáson elért esetleges győzelmét követően a Munkáspárt mindettől függetlenül törvényt fogadna el a népszavazásról, hogy ennek hiánya ne legyen akadálya a polgárok későbbi megkérdezésének.

Ed Miliband kijelentései nem arattak elsöprő sikert saját képviselői körében sem, akik közül többen a nyilvánosság előtt követelték, hogy a Munkáspárt a Konzervatív Párthoz hasonlóan ígérje meg választási programjában, hogy a következő parlamenti ciklus első felében kiírja a népszavazást.

Ed Miliband állásfoglalásának egyik pozitívuma, hogy felvillantja egy munkáspárti/lib-dem koalíció lehetőségét a választások után, hiszen Nick Clegg pártja is csak az erőviszonyok  Brüsszel felé való további eltolódása esetén venné fontolóra az EU-tagságról szóló népszavazást.

A munkáspárti EU-politika tisztázása nyomban kivívta az Európa-ellenes The Sun haragját. Rupert Murdoch sajtócézár bulvárlapja szerkesztőségi kommentárban vonta le a következtetést: "Szavazz a torykra, ha beleszólást akarsz saját jövődbe! Szavazz a Munkáspártra, ha nem!"

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.