Nagy-Britannia és az EU kapcsolata lesz Merkel és Cameron fő beszédtémája

Várhatóan Nagy-Britannia és az EU kapcsolata, a David Cameron brit kormányfő által javasolt reformok, és a világgazdaság uralja majd az Angela Merkel német kancellár és Cameron közti szerdai eszmecserét.
Angela Merkel és David Cameron a 2014-es walesi NATO-csúcson.
Angela Merkel és David Cameron a 2014-es walesi NATO-csúcson.
Andrew Winning / Reuters

A német kancellár hamarosan tiszteletét teszi a Downing Streeten, ahol a miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint minden bizonnyal szó esik majd David Cameron EU-s bevándorlást érintő terveiről, de szakértők szerint téma lesz még a terrorizmus elleni fellépés, az ebola-járvány, és a hét vezető ipari hatalom soros elnökségét hamarosan ellátó Németország G7-programja is – írja a The Guardian.

Brit szempontból azonban az EU és Nagy-Britannia kapcsolatát érintő beszélgetés a legfontosabb, hiszen a májusi választások sorsdöntőek lehetnek e tekintetben. David Cameron két éve ígérte meg, hogy amennyiben a Konzervatív Párt kormányon marad, újratárgyalja Nagy-Britannia EU-tagságának feltételeit. Ha ez nem alakul kedvezően, Cameron 2017-ig népszavazáson döntene arról, hogy Nagy-Britannia maradjon-e az unió tagja vagy sem.

A brit kormányfőnek nagy szüksége lenne a külföldi támogatásra, ám elképzeléseit az európai vezetők eddig többnyire kritikával illették, mondván, azok sértik a tagországok közötti szabad munkaerőáramlást, az EU egyik alapeszméjét.

A Konzervatív Párt szigorítási tervei között szerepel a munkanélküli segély megvonása azoktól, akik állásajánlat nélkül érkeznek más EU-tagállamokból. A kormányfő szerint, ha hat hónapon belül nem találnak munkát, távozniuk kell Nagy-Britanniából. Azoknak sem lenne azonban könnyű dolga, akik találnak munkát, ugyanis a tervek szerint négy évig kellene folyamatosan dolgozniuk, mielőtt jogosulttá válnának a brit szociális ellátórendszer teljes körű szolgáltatásaira.

Cameron korábban elmondta, hogy egyes elképzelések megvalósításához módosítani kellene egyes EU-s jogszabályokon, ám ehhez mind a 28 tagország támogatására szükség van.

Merkel részletes programja egyelőre nem ismert, de az már biztos, hogy nem találkozik a Munkáspárt vezetőjével. A párt szóvivője hangot adott felháborodásának, amiért a brit külügyminisztérium a bevett protokollal ellentétben nem értesítette a kancellár látogatásáról az ellenzéket. Pat McFadden, a munkáspárti árnyékkormány tagja szintén elítélte az értesítés hiányát, majd a BBC-nek nyilatkozva hozzátette, lehet, hogy Merkel a nyilvánosság előtt támogatja Nagy-Britanniát, de „londoni útja során biztosan világossá teszi David Cameron számára, hogy Németország nem fog neki bármi áron politikai támogatást nyújtani".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.