Nagy-Britannia egy megreformált Európában akar maradni

Nagy-Britanniának a megreformált Európában kellene maradnia, ez az európai biztonsági helyzet romlása, az erősödő migrációs válság miatt is fontos lenne - jelentette ki David Cameron brit kormányfő a Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel Varsóban csütörtökön tartott közös sajtóértekezleten.
David Cameron Beata Szydlóval, valamint Andrzej Duda államfővel azokról a brit javaslatokról tárgyalt csütörtökön Varsóban, melyek az Európai Unió megreformálására vonatkoznak, és melyek a 2017 végéig esedékes, az Egyesült Királyság további uniós tagságáról döntő népszavazásra is befolyással lesznek.

A vezető lengyel politikusok az utóbbi időben többször úgy nyilatkoztak, hogy támogatják az uniós bürokrácia korlátozását célzó brit javaslatokat, de ellenzik azokat a törekvéseket, amelyek az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás akadályozására, mindenekelőtt a tagországokból érkező munkavállalók szociális juttatásainak korlátozására irányulnak.

Beata Szydlo a sajtóértekezleten elmondta: Varsó számára fontos, hogy az Egyesült Királyság ez Európai Unióban maradjon. Elmondta: a brit kormányfővel folytatott megbeszélésen véleményazonosságot tapasztalt az uniós tagállamok szuverenitásának kérdésében, valamint abban is, hogy az uniós fórumon tárgyalni kell a nemzeti parlamentek szerepének erősítéséről.

Az Európai Unió megreformálását célzó brit követelésekről szólva Szydlo elmondta: Lengyelországnak kétségei vannak az uniós alapszerződésekben végrehajtandó olyan változtatásokat illetően, melyek "a ratifikációs folyamat elhúzódásához vezetnének, és a reformok csődjének kockázatát hordozzák". Ezzel vélhetően azokra a módosításokra utalt, melyekkel Nagy-Britannia az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást korlátozná. A lengyel kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: Varsó teljes mértékben tiszteletben tartja az Egyesült Királyság szuverén döntéshozatalát a szociális kérdésekben.

Brit elképzelések szerint az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, Nagy-Britannia ezért olyan szabályozást kíván meghonosítani, amelynek alapján a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhetnének csak hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

A varsói sajtóértekezleten David Cameron ezzel kapcsolatban elmondta: értékeli a szabad munkaerő-áramlás elvét, a további tárgyalások tárgya csak az uniós munkavállalók száma, mely szerinte az utóbbi években megnőtt.

A brit kormányfő országának "a megreformált Európában" való maradása mellett foglalt állást, ennek fontosságát Európa biztonsági helyzetével, a folytatódó migrációs válsággal hozta összefüggésbe. Mint mondta, a válság akkor is utolérné a brit királyságot, ha az kilépne az Európai Unióból, ezért jobb megoldásnak látja, hogy az EU-n belül növeljék az államok jólétét és a nemzetbiztonságot.

A Nagy-Britanniában élő lengyelek alkotják a legnépesebb - becslések szerint mintegy 853 ezer fős - csoportot az EU-tagországok ottani munkavállalói között.

David Cameron és Andrzej Duda megbeszéléséről a lengyel elnök külpolitikai államtitkára, Krzysztof Szczerski elmondta: a brit szociális juttatásokkal kapcsolatos "lehetséges ellentétekről" a következő hetekben is tárgyalni fognak, Lengyelországnak e tekintetben teljesítenie kell "az egész unió területén élő lengyelek iránti kötelességét".

A szíriai konfliktussal és az Európába irányuló migrációs áradattal kapcsolatban a két vezető egyetértett abban, hogy a menekülteket a származási országaikhoz minél közelebbi területeken kell segíteni. Egyetértés volt köztük abban is, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus miatt meg kell hosszabítani az Oroszországgal szemben kivetett szankciókat. A jövőre esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóról szólva a két kormányfő egybehangzóan úgy vélekedett, hogy az értekezletnek a szövetség intenzív és állandó jelenlétét kell eredményeznie Kelet-Közép-Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.