Papírt kapott a kormány arról, hogy diszkriminálja a romákat

Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a roma gyerekek megkülönböztetését az oktatásban. A brüsszeli intés súlyos tekintélyvesztés a magyar kormány számára, amely büszkén hirdeti, hogy 2011-ben, európai uniós elnökségének hat hónapja alatt sikerült tető alá hoznia az EU roma keretstratégiáját.

A brüsszeli felszólítás levél formájában érkezett meg a magyar kormány címére, ami azt jelenti, hogy az uniós testület kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az eljárás alapja az EU faji egyenlőségről szóló irányelve, amely tiltja a faji vagy etnikai származáson alapuló oktatási diszkriminációt.

„A Bizottság fellépésének az a célja, hogy a roma gyermekek is a többi gyermekekével azonos feltételek mellett részesülhessenek a magas színvonalú oktatásban, amely meghatározó tényező a munkalehetőségek szempontjából, ennél fogva pedig a romák teljes körű társadalmi befogadásának nélkülözhetetlen eszköze” — áll a döntésről kiadott brüsszeli sajtóközleményben.

Az Európai Bizottság több szempontból is aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és gyakorlatot, amelyek lehetővé teszik a roma gyerekek iskolai szegregációját. Szerinte a roma származású tanulók aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, és jelentős részük elkülönített oktatásban vesz részt a többségi iskolákon belül.

A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a bizottsági észrevételekre. Ha nem reagál, vagy nem kielégítő válaszokat ad, akkor a Bizottság indoklással ellátott vélemény kiküldésével a következő szakaszba lépteti az eljárást.
Megfigyelők szerint a kötelezettségszegési eljárás elindítása súlyos tekintélyvesztés a magyar kormány számára, amely büszkén hirdeti, hogy európai uniós elnökségének hat hónapja alatt hozta tető alá az EU roma keretstratégiáját.

Csehország és Szlovákia ellen tavalyelőtt, illetve tavaly hasonló okokból kezdeményezett eljárásokat az Európai Bizottság. Christian Wiegand bizottsági szóvivő tájékoztatása szerint a két ország időközben az EU előírásainak megfelelően módosította a törvényeit, és az uniós testület most ezek végrehajtását vizsgálja, vagyis a kötelezettségszegési eljárás még nem zárult le.

Papír a diszkriminációról

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője közleményben reagált a bizottsági döntésre. A politikus szerint „a magyar kormánynak immár papírja is van arról, hogy súlyosan diszkriminálja a roma diákokat, és kirekeszti őket az egyenlő oktatás lehetőségéből”. Közleményében Niedermüller felszólítja Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős minisztert, hogy vállalja a felelősséget, és távozzon a posztjáról. „Balog Zoltán többször nyíltan kiállt a szegregáció mellett, egy bírósági tárgyalásba beavatkozva, és a jogszabályok változtatásával is próbálta törvényesíteni a jogtalanságot. A Klik nem hajtja végre a bíróságok szegregáció megszüntetésére vonatkozó ítéleteit, és folytatódik a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánítása is” — áll az EP-képviselő közleményében.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.