Nagy átnevezési viták Amerikában

Számos intézmény, elsősorban egyetem névadóiról dúlnak viták az utóbbi hetekben-hónapokban az Egyesült Államokban, sok diákcsoport kezdeményezi fontos történelmi személyiségek, köztük az Egyesült Államok meghatározó elnökei életútjának átértékelését.

Már magát Thomas Jeffersont is érték komoly támadások a rabszolgaság intézményéhez fűződő viszonya miatt és az Egyesült Államok progresszív-liberális, szociálisan érzékeny demokrata Woodrow Wilson is súlyos bírálatok kereszttüzébe került: diákok aláírásokat gyűjtenek annak érdekében, hogy a Princeton Egyetem egyik nagy presztízsű intézetének ne lehessen ő a névadója a jövőben.

Wilson esete azért különleges, mert annak a liberális hagyománynak a kiemelkedő-alapító képviselőjeként tartják számon, amely Franklin Delano Roosevelten és Lyndon B. Johnsonon keresztül éppen Barack Obamáig vezetett, ugyanakkor Obama elődéről, aki – mint ismeretes – az első világháború utáni rendezés során a népek önrendelkezési jogának elvét kívánta érvényesíteni, nem tagadható, hogy az afrikai-amerikaiakkal szembeni szegregáció híve volt politikája számos elemében.

A valódi történelmi kérdés, amelyet az ügy felvet, az, hogy mennyire volt független a wilsoni liberális tradíciótól ez a rasszizmus, problematizálja-e magát ezt a hagyományt is valamelyest. Az egyik történész, aki ezt a kérdést felvetette, úgy látja, az volna kívánatos, hogy a történetírásba és a történelmi tudatba bekerüljön a megkülönböztetés története is, és nem az, hogy a bonyolult megítélésű, történelmi érdemeivel együtt is kétségtelenül rasszista Woodrow Wilson neve kikerüljön a nemzeti emlékezetből – írt a New York Times.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.