Nagy a kavarás a Krímben, összecsapott a két titkosszolgálat

Terrorakciókat akadályozott meg a Krímben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – áll a testület hivatalos közleményében. E szerint vasárnapra és hétfőre virradó éjszaka is diverzáns csoportok akartak behatolni a 2014 márciusában Oroszországhoz csatolt félszigetre.

Az első tűzharcban életét vesztette az FSZB egyik munkatársa. Akkor húsz robbanószerkezetet, lőszereket, aknákat és más fegyvereket foglaltak le, a második alkalommal pedig kétszer is megpróbáltak diverzáns csoportok behatolni a Krímbe, miközben Ukrajna felől fegyvertűzzel és az ukrán hadsereg páncélosaival fedezték őket – írja a Newsru.com orosz internetes portál által a titkosszolgálat közleményre hivatkozva.

Az FSZB azt is közölte, hogy felszámoltak egy az ukrán katonai hírszerzés által működtetett hálózatot is. Ennek feladata az volt, hogy terrorcselekményekhez nyújtson segítséget. A tagjai a beszámoló szerint beismerő vallomásokat tesznek.

Orosz vélemény szerint az akciók célja az volt, hogy egy bő hónappal a szeptember 18-án esedékes oroszországi parlamenti és regionális választások előtt megingassák a régió társadalmi politikai helyzetét.

Ukrajna viszont tagadja, hogy egységei behatolást kíséreltek volna meg a Krím területére. A katonai hírszerzés főnöke hamisnak nevezte az erről szóló információt.

A Newsru.com ugyanakkor felidézi, hogy a hétvégén több átkelőt is lezártak Ukrajna és a Krím között. Bár hivatalosan semmit sem közöltek, már akkor híre ment, hogy az ok ukrán diverzánsok behatolási kísérlete lehet. Aztán egyebek közt a Bild német lap is írt arról, hogy katonai mozgást észleltek a félszigeten. Észak felé, azaz Ukrajna irányába mozogtak a menetoszlopok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.